22 maj 2024 |

Möte med Arbetsmiljö­verket

Svensk Solenergi besökte Arbetsmiljöverket och diskuterade trygg arbetsmiljö för solcellsmontörer och besiktningsmän med nya generaldirektören Lars Lööw.

Många solcellsinstallatörer vittnar om att det är svårt att få besked och vägledning i valet av skyddsutrustning i olika situationer. Denna problematik lyfte Svensk Solenergi på mötet med Arbetsmiljöverkets nya generaldirektör Lars Lööw. Med på mötet var också Peter Burman, ställföreträdande avdelningschef inspektionsavdelningen och Munasar Said Muse, tillförordnad avdelningschef regler, marknadskontroll och internationella frågor. Från Svensk Solenergi deltog vd Anna Werner och verksamhetsutvecklare Ludvig Bydén.

Enligt mötesdeltagarna är tyvärr Arbetsmiljöverkets möjligheter att ge råd om vad som är korrekt fallskydd begränsade, eftersom de dels formulerar föreskrifter som behöver vara allmänt hållna, dels utövar tillsyn. Arbetsmiljöverket hänvisar i stället till fallskyddsexperter.

Svensk Solenergi lyfte fram att det behövs tydlighet i hur man agerar korrekt och att branschen önskar föra en dialog med myndigheten. Vi kommer att föreslå för regeringen att Arbetsmiljöverket beviljas utökade medel för att exempelvis kunna erbjuda handläggarstöd vid inspektion av solceller. Detta skulle ge en mer likriktad bedömning som i sin tur kan bidra till tydlighet.

Vi lyfte även besiktningspersonerna, som är en extra utsatt grupp eftersom de ofta är uppe på tak långt efter att det kollektiva fallskyddet monterats ned. Munasar Said Muse påpekade vikten av god ergonomi och att alltid ha en plan för eventuellt räddningsarbete. Att arbeta i personligt fallskydd, vilket man som besiktningsperson ofta behöver göra, innebär fara för livet om man hamnar hängandes i en sele för länge. Detta är särskilt viktigt att uppmärksamma vid ensamarbete. Lars Lööw konstaterade att ett tungt ansvar i alla lägen vilar på arbetsgivaren. Han berättade även om det omfattande arbete som myndigheten lagt ner på att omarbeta och minska antalet föreskrifter, som ska presenteras vid årsskiftet.

Arbetsmiljöverket och Svensk Solenergi var helt överens om vikten av att branschkollegor som installerar och inspekterar ska kunna förvänta sig en trygg arbetsmiljö med rätt skyddsåtgärder. Att arbeta som montör eller elektriker med solcellsinstallationer ska vara säkert under ett helt arbetsliv, utan risk för allvarliga olyckor och skador. Vi vill tacka samtliga deltagare för ett givande möte.

  • Inga träffar.