Svensk Solenergi / Nyheter / Nyheter 2015 / Positivt att regeringen pratar om strategi för solel
  • Print
  • Facebook
  • LinkedIn
2015-07-23
|Debatt

Positivt att regeringen pratar om strategi för solel

Regeringen har gett i uppdrag till Energimyndigheten att ta fram ett förslag till strategi för ökad användning av solel i anslutning till de 450 miljoner för stöd till solceller 2016-2018 som aviserade i vårbudgeten.


Det är mycket positivt att en svensk regering börjar prata om en strategi för att utveckla solenergi i Sverige, det har varit Svensk Solenergis främsta krav sedan 2009. Se till exempel vår debattartikel Det behövs en plan. 
 
Det är också positivt att uppdraget går till Energimyndigheten, men den borde fått ett uppdrag att ta ett helhetsgrepp på solel och solvärme då det finns så många aspekter som berör båda, exempelvis bygglov och byggregler, för att inte tala om utformning, handläggning och utfasning av investeringsstöd. Vidare har den förra regeringen infört en nationell certifiering av såväl solel- som solvärmeinstallatörer som sedan flera år fortfarande hänger i luften.
 
Samtidigt som vi är positiva hoppas vi såväl regeringen som Energimyndigheten inser hur viktigt det är att vi får vara med och utforma strategin. En positiv utveckling av den svenska solenergibranschen är en förutsättning för att politikerna ska få den utveckling de vill se och genom våra medlemskap i de europeiska branschorganisationerna har vi erfarenhet från hur branscherna drabbats av allt för vanligt förekommande "burst and bust" politik i övriga länder.  

 
Jan-Olof Dalenbäck, sekreterare
Svensk Solenergi

jan-olof @ svensksolenergi.se

 

Solecellsanläggning uppförd av VallaCom hos Bronsfastigheter i Norrköping som fick Svensk Solenergis pris för Årets anläggning 2014.
Foto: VallaCom – klicka för högupplöst