Svensk Solenergi / Nyheter / Nyheter 2020 / Sommarläsning: "Har man pool – då ska det vara solfångare"
  • Print
  • Facebook
  • LinkedIn
2020-08-03
|Branschtidningen

Sommarläsning: "Har man pool – då ska det vara solfångare"

Kjell Hasselberg och hans familj älskar att plaska i trädgårdspoolen på sommaren. I år kan dessutom familjen glädja sig åt att badandet är så gott som gratis eftersom solfångaren på taket värmer upp poolen till en behaglig temperatur. Solfångare är oslagbart om man har pool, tycker Kjell.

Dagen när vi träffar Kjell Hasselberg hemma i villan i Lyckeby är den första med sommartemperatur och några dagar tidigare har Kjell fyllt den 1,5 meter djupa poolen med 30 kubikmeter vatten. Då var det fortfarande kyligt om nätterna och på dagarna var det inga hisnande temperaturer som uppnåddes. Men så slog det plötsligt om och när solens strålar träffade solfångaren som sitter på taket till sidohuset med teknikrum, tvättstuga och relaxavdelning händer det saker.

Kjell kliver in i pannrummet och trycker några gånger på värmepannans display.

– Jösses, det är redan 18 grader i poolen, temperaturen har de senaste sex timmarna ökat med tre grader. De senaste 24 timmarna har solfångaren producerat 29 kWh, då är det bara april ännu. När det är högsommar kan jag säkert få temperaturer på 35–40 grader i poolen om jag vill, men då ger det ingen svalka. Jag får väl vattna gräsmattan med varmvatten, skrattar Kjell.

Har man pool, då ska man ha solfångare tycker han.

– Att jag inte har installerat det tidigare berodde på att den gamla pannan krävde en extra ackumulatortaktank för att ta hand om energin från solfångaren. De fem solfångarna av märket K2 Plus har måttet 2 × 1,20 meter och ska på årsbasis producera 1 100 kWh. De har placerats i västerläge hos Kjell Hasselberg, vilket innebär att de tappar något i effektivitet jämfört med det optimala söderläget.

Smälter ihop med taket
Men effekten i västerläge är mer än tillräcklig och från ackumulatortanken har Kjell grävt ned rör under gräsmattan för att leda fram varmvattnet till villapoolen.

– Det fina med den här solfångaren är också att den smälter ihop så fint med betongpannorna på taket. Man vill ju inte att det ska se fult ut, säger Kjell.


Läs resten av artikeln här, i det senaste numret av Tidningen Svensk Solenergi.

 

Text och foto: Mikael Svensson