Den 14 december anordnade Svensk Solenergi ett webbinarium om grönt avdrag för batterier. Nedan följer en summering av webbinariet och föreningens tolkning av det juridiska läget.
OBS: Texten uppdaterad 240103. Se längst ner.
* OBS: Den 4 juli 2024 kom Skatterättsnämnden med ett besked som underkännde Skatteverkets tolkning från janurai 2024. Därefter uppdaterade Skatteverket sin hemsida med ny information.
Läs mer här.
*Uppdaterat 240815
Under hösten har det diskuterats huruvida privatpersoner har rätt att få skattereduktion, grönt avdrag, för installation av batterier som används till annat än att endast lagra el från den egna solcellsanläggnigen. Exempel på alternativa användningsområden, som tillför nytta till elsystemet, är:
Under webbinariet förklarade Skatteverket sitt ställningstagande som de publicerade den 30 november och som tydliggjorde att ett batteri ska vara kopplat till en solcellsanläggning för att kunna beviljas grönt avdrag. Om en solcellsanläggning inte redan finns installerad ska den installeras i samband med batteriinstallationen. Det ska inte gå att få skattereduktion för lagring om solcellsanläggningen ska installeras ”senare”.
Svensk Solenergi presenterade sedan sin tolkning; att Skatteverket väljer att fokusera på huruvida anläggningen är kopplad till en anläggning för elproduktion eller inte. Vidare redovisade Svensk Solenergi för vad som står i inkomstskattelagen, som reglerar vad som krävs för att en privatperson ska beviljas grönt avdrag för lagring.
Med installation av grön teknik avses vid tillämpningen av detta kapitel följande slags installationer:
(…)
2. Installation av system för lagring av egenproducerad elenergi som är kopplat till en sådan anläggning för egenproduktion av förnybar el som är ansluten till eller, om installationen är hänförlig till en byggnad under uppförande, som ska anslutas till elnätet och där systemet bidrar till att
a) lagra elenergi för användning vid ett annat tillfälle än produktionstillfället, och
b) öka den årliga andelen egenproducerad elenergi som används inom fastigheten för att tillgodose det egna elbehovet.
Det framgår således av lagen att ett batteri ska bidra till att lagra egenproducerad el och öka den årliga andelen av den producerade elen som egenanvänds för att det ska berättiga till grönt avdrag. En kvarstående fråga är hur mycket ett batteri ska bidra till att lagra egenproducerad el och öka den årliga andelen av den producerade elen som egenanvänds. Skatteverket har hitintills valt att inte ta ställning och därav är detta en fråga som antagligen inte kommer att besvaras förrän den prövas juridiskt.
Svensk Solenergi anser att ett batteri, förutom att uppfylla kriterierna i lagen, även kan användas till annat, som till exempel att delta på stödtjänstmarknaden.
Under vintermånaderna producerar de flesta solcellsanläggningar inte mer el än vad som används i fastigheten. Under denna period finns sällan egenproducerad el att lagra i batteriet. Då är det bra om batteriet istället kan tillföra andra nyttor till elsystemet.
Under sommarmånaderna borde det också finnas goda möjligheter att använda batteriet till att lagra solel, exempelvis mitt på dagen, och leverera stödtjänster samtidigt. Laddningsnivån i ett batteri avgör hur mycket kapacitet som kan budas in till upp- respektive nedreglering. Det finns egentligen ingen motsättning mellan att lagra egenproducerad el och att delta på stödtjänstmarknaden.
Svensk Solenergi har gått igenom regeringens förarbeten till det gröna avdraget, utan att hitta något som innebär att batterier inte får användas på fler sätt än att också lagra egenproducerad el, så länge inkomstskattelagen 67 kapitlet 38 § är uppfylld.
I det gröna avdragets förarbeten, promemorian (Fi2020/02314) samt budgetpropositionen för 2021 (Prop. 2020/21:1) framgår att skattereduktionen för energilager ersätter det tidigare stödet till energilager enligt förordningen (2016:899) om bidrag till lagring av egenproducerad elenergi. I förordningen finns samma kriterier för energilager som i inkomstskattelagen (67 kapitlet 38 §, ovan). Inför att det gröna avdraget skulle införas framförde två remissinstanser (Power Circle och Länsstyrelsen i Norrbotten) att de tycker att stödet till energilager bör breddas för att inkludera fler energilager än de som uppfyller kriterierna i förordningen (2016:899). Regeringen skriver dock att de inte avser att utvidga stödet. Det innebär i sig inte att batterier som uppfyller kriterierna men som också kan tillhandahålla andra nyttor skulle uteslutas enligt Svensk Solenergi.
I Prop. 2020/21:1 står att:
Installationen ska vara kopplad till det aktuella småhuset eller lägenheten och nyttan av installationen ska enbart tillfalla småhuset eller lägenheten. Om installationen avser solceller ska exempelvis den el som solcellerna producerar enbart komma det aktuella småhuset eller lägenheten till godo. Om installationen i stället avser lagring av egenproducerad elenergi är det bara det aktuella hushållets egenproducerade el som ska kunna lagras och den lagrade elen ska bara kunna användas av detta hushåll. Om installationen slutligen avser laddningspunkt för elfordon ska laddningspunkten enbart disponeras av hushållet som äger det aktuella småhuset eller den aktuella ägarlägenheten eller innehar den aktuella lägenheten med bostadsrätt.
Av ovan framgår att det ska vara just det aktuella hushållets, inget annat hushålls, egenproducerade el som ska kunna lagras i batteriet. Men det framgår inte av stycket, eller någon annanstans i förarbetena, att det ska vara förbjudet att även använda batteriet till annat än att lagra egenproducerad el.
I januari 2024 uppdaterade Skatteverket sin hemsida och klargjorde i text det som inte myndigheten velat vara tydliga med tidigare, nämligen huruvida en privatperson kan få skattereduktion även om batteriet delvis används till stödtjänster. Nu, den 3 januari 2024, har Skatteverket alltså skrivit på sin hemsida att man inte kan få grönt avdrag om batteriet används delvis till någonting annat än att lagra egenproducerad el. Därmed har myndigheten indirekt förklarat Svensk Solenergis tolkning ovan som felaktig. Tidigare har Skatteverket sagt att detta skulle behöva prövas juridiskt, men nu har alltså myndigheten frångått den analysen.
Läs mer hos Skatteverket här.
Se även: Batteri utan solceller – 4 frågor om hur du undviker återbetalningskrav
* Skatteverkets ändrade hållning i janurai 2024 underkändes i juli 2024 av Skatterättsnämnden och därefter uppdaterade Skatteverket sin hemsida med ny information.