Partiernas åsikter i EU

Inför EU-valet 2024, som äger rum den 9:e juni, har Svensk Solenergi frågat partierna var de står i frågor som rör solenergi på EU-nivå.

Av vår sammanställning framgår att SD sticker ut. Men alla partier är skeptiska till tullar och positiva till höga krav på solpanelers klimatavtryck, precis som vi. Alla partier säger sig också vara positiva till högre krav på elnätsbolagen att vara transparenta, det vill säga att de ska informera om var det är möjligt att ansluta mer elproduktion. Samtliga partier är också positiva till att ge staten möjlighet att stötta en utbyggnad av elnäten, något som EU föreslår i revisionen av elmarknadsdirektivet. Solenergi har en tydlig plats i Europa vilket nu även de svenska partierna verkar ha insett. Det bådar gott.

Sammanfattning

Majoriteten av de svenska partierna är positiva till EU:s mål om 600 GW solkraft till 2030, det vill säga att mer än fördubbla installerad effekt solkraft (263 GW vid senaste mätningen januari 2024).

V och MP vill att EU höjer målet för solenergiutbyggnad, medan S, C och L är neutrala. KD vill i stället se ett mål om ett ”välfungerande elsystem”. M ser helst ett mål om fossilfri el. Endast SD uppger att de är emot att EU främjar solel i sitt arbete.

Detta gäller även EU:s större mål om fossilfri el och utsläpp, där alla partier förutom SD är för målsättningar, men M vill ersätta förnybarhetsmålet med ett fossilfrihetsmål, så att kärnkraften inkluderas. C, L och KD kan också tolkas så, då de betonar utfasning av fossilenergi i sina svar.

Frågan om det nyligen fastställda EPBD-direktivet som ställer krav på solceller på byggnader splittrar partierna. V och MP ser gärna att kraven höjs. Även S och L är positiva till att krav ställs, medan C, KD, M och SD är mot krav.

Det råder stor samsyn om att elnätsbolagen ska tvingas dela information om tillgänglig kapacitet i elnäten. Samtliga partier låter också positiva till statliga åtgärder för att stimulera utbyggnad av elnäten, förutom S som inte tar ställning.

EU har ett mål på 30 GW europeisk tillverkning av solceller. För att stödja det målet har tullar diskuterats. De svenska partierna är överlag skeptiska till tullar som verktyg, vilket är naturligt i en liten öppen ekonomi som Sverige. C, L, M och SD ser inte ett behov av tullar på solpaneler för att skydda europeisk produktion, medan KD, MP och S är skeptiska till tullar men inte helt avfärdar dem som verktyg. V tycker att de bör övervägas.

Alla partier från vänster till höger är positiva till höga krav på solpanelers klimatavtryck för att få säljas inom EU. SD är det enda parti som inte står bakom EU:s nya tullsystem för klimatet, CBAM. Övriga partier är för systemet. MP är positiva till att solpaneler tullbeläggs inom ramen för systemet och även KD:s svar kan tolkas så.

En tydlig vänster-högerlinje visar sig i frågan om hårdare krav på social hållbarhet i företagens värdekedjor (CSDD-direktivet). V, MP, och S välkomnar hårdare krav på företag och skulle gärna se att mindre företag också omfattas. C, L, M och KD står bakom förslaget i sin nuvarande form, där det endast är större bolag som påverkas av direktivet. SD är negativa till kraven, och menar att de främst ger företagen mer administration.

En kortfattad beskrivning av de frågor vi har bett partierna ge sin syn på:

- EPBD: I mars 2024 klubbades ändringar i direktivet för byggnaders energiprestanda. Inom ändringspaketet finns EU:s solstandard, som kräver solceller på de flesta byggnader där det är tekniskt och ekonomiskt lämpligt.

- CSDDD - Corporate Sustainability Due Diligence Directive är en aktivt diskuterad åtgärd. Målet med direktivet är att ställa högre krav på företagen i Europa vad gäller social hållbarhet.

- EMD och Grid Action Plan – en nyligen genomförd uppdatering av elmarknadsdirektivet reformerar medlemsländernas elmarknad. Ändringarna öppnar för nya möjligheter till statliga stödåtgärder för elmarknaden, och ställer högre krav på elnätsbolag att dela information om elnätet.

- CBAM och tullar på solpaneler – under året har en debatt om att lägga tullar på solpaneler pågått i EU, i syfte att främja europeisk produktion av solpaneler. Det befintliga systemet CBAM omfattar tullar på koldioxidintensiva varor som hamnar på EU:s marknad, men inkluderar idag inte solpaneler.

- Klimat och solenergimål – i EU har mål för solelproduktion och klimatutsläpp satts i syfte att främja långsiktiga satsningar.

Tidigare i våras var Svensk Solenergi i Bryssel, där träffade vi Emma Wiesner (C), Europaparlamentariker. Läs intervjun här.