mellanrum
Sedan 2004 har Svensk Solenergi delat ut Solenergipriset. Det delas ut i tre kategorier – Årets anläggning mark, Årets anläggning byggnad och Årets prestation. Utmärkelserna går till anläggningar, företag eller privatpersoner vars framsteg är värda att lyfta fram som bra exempel att inspireras av.
Med Solenergipriset vill branschföreningen sätta fokus på solenergin och bidra till att öka kraftslaget i Sverige. Syftet är att sprida kunskap ute i landet om solenergibranschens mest spektakulära projekt och därigenom väcka nyfikenhet och skapa intresse.
Därför synliggör Solenergipriset varje år nya exempel på branschens mest innovativa idéer och utveckling – som driver teknikområdet framåt. Vi tror även på utmärkelsens förmåga att informera om standardiserade projekt som sänker kostnader, gör tekniken mer tillgänglig och på sikt skapar en ökad marknad.
Austerland Energi Ekonomisk Förening
Juryns motivering: Energigemenskapen Austerland energi ekonomisk förening på Gotlands östra spets ger det kollektiva en comeback i ny tappning. Föreningen har lyckats med att skapa en genuin energigemenskap och har därmed förverkligat EU:s energipolitik på ett inspirerande sätt. Engagemanget kommer tjäna som en värdefull inspirationskälla för andra som vill göra gemensam sak med elproduktionen.
En hel bygd har blivit engagerad i att gå samman och bygga sin egen gemensamma solpark som dessutom är Gotlands största. Lokalbefolkningen är även de som äger parken genom andelsägande. Förutom att generera el som boende i bygden kan använda har föreningen och parken blivit ett naturligt besöksmål för både studenter och myndigheter att lära sig mer om tekniken.
Austerlandsförening är ett perfekt exempel på vad som går att åstadkomma med lokalt engagemang för elproduktion. Samtidigt tar de stor hänsyn både till social, ekonomisk och klimatmässig hållbarhet.
Jonsereds trädgårdar Midsummer
Juryns motivering: Solanläggningen på Jonsereds Trädgårdar andas ett modernt tänkande och framåtseende, inte bara i sin estetiska utformning utan också för valet av svensktillverkad teknik med låga koldioxidavtryck. Jonsereds herrgård är en anrik miljö med en park fylld av livsbejakande växtlighet inrymd i en klassisk trädgårdsmiljö där den nya solcellsanläggningen kan ses som kronan på verket.
Trädgården ger plats för inspiration, rekreation och inte minst avkoppling i en rofylld grönska. Jonsereds Trädgårdar har gjort sig känd för sina ekologiska trädgårdsprinciper, sin mångfald och sitt sociala ansvarstagande och nu även för sitt nya solcellsprojekt.
Anläggningen är publik och välbesökt vilket gör det extra intressant att visa upp en solcellsteknik som knappt syns. Solcellsföretaget Midsummers SLIM3 moduler är tillverkade för att kunna eftermonteras på plåttak, utan håltagning i tätskiktet och utan tung belastning, vilket gör tekniken intressant för appliceringar med stora krav på det estetiska.
Gislaved energipark PLS Energy Systems & Gislaved Energi
Juryns motivering: Årets markanläggning 2025 är en värdeskapande länk som passar i flera kedjor. Motsvarande 2 MW i solcellseffekt ger förnybar el till energiomställningen, 1,1 MW i batterieffekt styrs med AI till att stötta elsystemet i stort eller den 400 kW i snabbladdningseffekt som bidrar till elektrifiering av både tunga fordon och personbilar.
Dessutom visar pristagarna på hur alla dessa nyttor kan uppnås på ett resurseffektivt sätt: använda bilbatterier får ett andra liv som stationärt energilager, återvunnen plast och aluminium lever vidare i återvinningsbara kraftkablar och tidigare använda stålbalkar utgör nu stommen till servicebyggnaden.
För synergitänket, resurseffektiviteten och ett driftigt publikt-privat samarbete går priset för årets markanläggning 2024 till Gislaveds Energipark – ett samarbete mellan PLS Energy Systems och Gislaved Energi, som byggdes av Solkompaniet med stöd från det lokala näringslivet.
Lars Andrén författare och föreläsare, Drivkraft
Lina Bertling Tjernberg Professor i elkraftnät KTH
Michiel van Noord, projektledare, Rise
Per Everhill, Public Affairs Manager Tekniska Verken
Nomineringsperioden för Solenergipriset 2025 är öppen till och med 31 december 2024. Vem som helst kan lämna en nominering – du själv behöver inte ha någon koppling till anläggningen, företaget eller personen som nomineringen avser. Läs gärna igenom den information och de krav som finns för nominering innan du skickar in dokumenten.
Juryn poängsätter varje nominerat bidrag utifrån respektive kriterium nedan. De bidrag som får högst poäng går sedan vidare i processen. Därefter genomförs en ingående diskussion, utvärdering och jämförelse mellan de mest intressanta bidragen. Slutligen utses pristagarna av juryn – utifrån total poängsättning och diskussioner.
Kriterier
Om en nominering rör en av jurymedlemmarnas arbetsplatser uppstår en jävsituation. Om detta skulle uppstå kommer åtgärder att vidtas.
Eftersom juryn sätter poäng utifrån olika kriterier får den jurymedlemmen som hamnat i en jävsituation rösta på alla andra nomineringar utom den som hen kan ha en partisk åsikt om. För att poängsättningen ska bli rättvis kommer poängen att matematiskt viktas om för att sedan se var i den stora sammanställningen alla bidrag hamnar.
Om bidraget går vidare bland de i toppen som juryn sedan ska diskutera fram vinnare kring kommer jurymedlemmen inte att delta på de möten där den kategorin kommer att diskuteras. Låt säga att en anläggning hos ett företag en jurymedlem arbetar på blir nominerad och framröstad som en av de bästa. Då kommer jurymedlemmen enbart att vara med och diskutera vinnare för årets prestation och avstå helt från möten som berör årets anläggning.
Kommunikatör på Svensk Solenergi, och icke deltagande i juryn, kommer att vara med på samtliga jurymöten och kontrollera att jurymedlemmen inte tar upp nomineringen som hen är jävig inför.
Årets anläggning finns i två kategorier, byggnad och mark. Utmärkelsen delas ut till anläggningsägaren och riktar sig både till solvärme- och solelanläggningar som driftsatts under det aktuella året. De anläggningar som inte driftsatts under det aktuella året kommer att rensas bort av kansliet.
En nominering tas inte i beaktande om inte samtliga delar finns med
Det är ett plus om nomineringen innehåller filmer – helst drönarfilmer som ger en tydlig överblick av anläggningen i fråga.
Utmärkelsen avser ett väsentligt bidrag till utveckling och/eller införande av solenergi och ges till en person eller en organisation. Juryn bedömer prestationen utifrån såväl forskningsresultat som andra insatser med betydelse för utveckling och/eller införande av solenergi.
Det är ett plus om nomineringen innehåller foton på prestationerna som tas upp i nomineringen – exempelvis foton på installerade solcellsanläggningar, innovationer eller litteraturverk.
I nomineringen ska det tydligt listas vilka som är kontaktpersoner för anläggningen/prestationen och vilka företag/organisationer de är anslutna till. Ange telefonnummer + email. Du som skickar in nomineringen ska ange kontaktuppgifter till dig själv också.
För att undvika onödig diskvalificering, kan det inte understrykas tydligt nog att Solenergipriset för ett visst år avser anläggningar/prestationer som togs i drift/genomfördes under året innan. Om anläggningen/prestationen inte slutfördes under det året, kan nomineringen inte beaktas. Då blir det aktuellt först till nästkommande års prisceremoni och då måste nomineringen skickas in på nytt.
Glöm inte att fokusera på varför du väljer att lyfta denna nominering. Vad är det som sticker ut med anläggningen/prestationen och varför förtjänar den att uppmärksammas?