9 juli 2024 |

Solklara byggnader & EPBD-direktivet

Den 24 april 2024 trädde revisionen av Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) i kraft. En av de mest aktuella bestämmelserna i revisionen är kravet på solceller på byggnader, vilket kommer påverka både nya och befintliga byggnader i olika faser.

Nedan listas förändringar som kommer implementeras inom de närmaste två åren.

Solklara byggnader
Enligt Artikel 10 i det reviderade direktivet måste alla nya byggnader vara "solklara". Det innebär att de ska designas med solenergi i åtanke för att möjliggöra kostnadseffektiv installation av solenergi i framtiden. Byggnaderna ska optimeras för att maximera solenergiproduktionen baserat på den lokala solinstrålningen utan att kräva kostsamma ingrepp i byggnadskonstruktionen.

Nationell byggnadsrenoveringsplan 
Sverige kommer behöva utveckla en nationell byggnadsrenoveringsplan som inkluderar strategier och åtgärder för utbyggnad av solenergiinstallationer på alla byggnader. Detta är ett steg för att säkerställa att solenergi blir en integrerad del av Sveriges byggnadsbestånd, både för nya och befintliga byggnader.

Tidslinje för solcellskrav 
Kravet på solceller på byggnader kommer införas gradvis, med specifika datum för olika typer av byggnader där det är tekniskt och ekonomiskt lämpligt.

Senast den 31 december år

  • 2026: Nya kommersiella och offentliga byggnader med en användbar golvyta över 250 kvm.
  • 2027: Befintliga kommersiella byggnader med en golvyta över 500 kvm som genomgår takrenovering eller större renovering, samt alla befintliga offentliga byggnader med en användbar golvyta över 2000 kvm.
  • 2028: Befintliga offentliga byggnader med en användbar golvyta över 750 kvm.
  • 2029: Alla nya bostadshus och parkeringsgarage.
  • 2030: Befintliga offentliga byggnader med en användbar golvyta över 250 kvm.

Genomförande
Medlemsstaterna ska fastställa nationella kriterier för genomförandet av dessa skyldigheter och för möjliga undantag för specifika byggnadstyper. Dessa kriterier ska ta hänsyn till teknisk och ekonomisk genomförbarhet samt byggnadens strukturella integritet och andra relevanta faktorer.

Stöd och åtgärder
För att underlätta övergången ska medlemsstaterna inrätta ramverk som erbjuder administrativa, tekniska och finansiella åtgärder för att stödja utbyggnaden av solenergi i byggnader. Detta inkluderar även integration med byggnadens installationssystem eller effektiva fjärrvärmesystem.

Grafisk illustration av solcellskrav på byggnader i EU:

 

Boverket fick i juni 2024 fyra uppdrag av regeringen kopplat till hur EPBD kan bli en del av svensk lagstiftning. Regeringsuppdragen avser att fastställa metoder och definitioner enligt EPBD, genomföra en översyn av systemet med energideklarationer enligt EPBD, krav inom solenergi i EPBD och krav inom hållbar mobilitet i EPBD. Den 16 december beslutade regeringen att även ge Boverket i uppdrag att ta fram underlag för genomförandet av krav på byggnadsrenoveringsplan i EPBD.

  • Inga träffar.