24 mars 2021 |

Anna Kinberg Batra blir ordförande i Svensk Solenergi

Svensk Solenergi får en ny styrelseordförande. Det står klart sedan årsmötet den 23 mars följt valberedningens förslag och utsett Anna Kinberg Batra till branschorganisationens nya styrelseordförande.

Anna Kinberg Batra kommer i sin nya roll att arbeta för att stärka solenergins förutsättningar och möjligheter i Sverige.

Med mångårig politisk erfarenhet, som bland annat partiledare och energipolitisk talesperson (m) engagerar sig Anna Kinberg Batra i olika styrelse- och rådgivningsuppdrag i branscher där entreprenörskap har en viktig roll att bära i att driva samhällsförändring. Nu tar Anna Kinberg Batra över ordförandeklubban i Svensk Solenergi, vilket är något som branschorganisationens vd Anna Werner ser mycket ljust på.

– Anna Kinberg Batra är redan väl insatt i många branschfrågor. Ihop med hennes kompetens inom andra områden innebär valet av ordförande av en så namnkunnig ordförande såklart nya möjligheter för Sveriges just nu minsta kraftslag. Jag ser mycket positivt på att hon idag ansluter som ordförande och jag är övertygad om att detta kommer att hjälpa solenergibranschen och Svensk Solenergi framåt, säger Anna Werner, vd på Svensk Solenergi.

Utöver sitt nyblivna ordförandeskap i Svensk Solenergi är Anna Kinberg Batra även styrelseordförande i Soltech Energy, nominerad till ledamot i Castellum, ledamot i Carasent, Rymdbolaget och SJR.

– Jag är stolt och glad för förtroendet och ser fram emot att driva arbetet framåt i en viktig och växande bransch. Solenergin står inför sitt stora genombrott i Sverige, spelar en viktig roll i den gröna omställningen och behöver inga subventioner. Men inte ens 1 procent av den svenska energimixen kommer från sol hittills och villkoren för större investeringar är sämre i Sverige än i konkurrerande länder. Det är något som vi behöver ändra på för att främja den stora potentialen i solenergi. En potential som Sverige knappt har börjat använda, säger Anna Kinberg Batra.

Mer information

Svensk Solenergi är en branschorganisation som representerar den svenska solenergibranschen. Exempel på frågor som Svensk Solenergi driver är att:

• få bort energiskatten på egenanvänd el – det är orimligt att betala skatt på något man både producerar och använder själv.

• möjliggöra en storskalig utbyggnad av solcellsparker även i Sverige – vi ligger efter övriga Europa.

• behålla ursprungsgarantier på mikroproducenternas solel – självklart ska den finaste elen vara märkt.

• få elnätsföretagen att publicera kartor där det framgår var det passar bäst att ansluta solel – det ska vara lätt att göra rätt.

Ordinarie styrelseledamöter är nu Madeleine Edqvist (2020) från Mannheimer Swartling Advokatbyrå, Lisa Ossman från Rise, Anders Hjärpe (2020) från Kraftpojkarna, Wilhelm Löwenhielm (omval) från Alight, Johan Öhnell (omval) från Solkompaniet samt Maria Brogren (nyval) från WSP Sverige.

 

Presskontakt

Anna Werner, vd Svensk Solenergi

E-post: anna.werner@svensksolenergi.se

Tel: 076-818 49 15

Pressbilder finns här

  • Inga träffar.