Ledande röst för svensk solenergi

Vi arbetar för ett grönare och mer modernt Sverige. Ett Sverige som ser framåt. Det gör vi genom att vara den ledande rösten för svensk solenergi. Nedan listar vi några exempel på hur vi för utvecklingen för svensk solenergi framåt.

Vi tar debatten

Vi skapar opinion och uppvaktar myndigheter och politiker i syfte att främja villkoren för solenergiutnyttjande. Läs mer om hur vi gör detta och spana in våra debattartiklar här.

  • Inga träffar.

Vi bidrar med expert­ut­låtanden

I aktuella frågor och utredningar bidrar vi ofta med remissvar och konsultrapporter. Vi sitter även med i referensgruppen i olika projekt.

  • Inga träffar.

Vi certifierar

Som ett led i Svensk Solenergis arbete för hög kvalitet i branschen, har vi infört en personcertifiering för solcellsmontörer.

Vi delar ut Solenergipriset

Sedan 2004 har Svensk Solenergi delat ut Solenergipriset i två kategorier – Årets anläggning och Årets prestation. Utmärkelserna går till anläggningar, företag eller privatpersoner vars framsteg är värda att lyfta fram som bra exempel att inspireras av.

På prisceremonin 2021 tilldelades fastighetsbolaget Castellum utmärkelsen Årets anläggning för Hisingen Logistikpark, medan Glava Energy Center tilldelades Årets prestation.

Vi rankar kommuner med Solcellstoppen

Varje år rankar vi Sveriges 290 kommuner utifrån installerad mängd solkraft per invånare. Rankingen kallar vi för Solcellstoppen. Det är en uppskattad kommuntävling som leder till stor bevakning bland lokala medier.

Nyfiken på vilken kommun som toppar Solcellstoppen?

Vi sammanställer statistik

Vi sammanställer statistik över installerad mängd solkraft, månatlig solkraftsproduktion samt månatliga uppskattningar av antal installerade och föranmälda solcellsinstallationer. Varje år sammanställer och bearbetar vi statistik från Skatteverket om skattereduktionen för grön teknik. Vi gör också årliga kortsiktiga prognoser av marknaden.

Vi arrangerar seminarier

Vi har regelbundet seminarier i olika former i syfte att sprida information - främst till våra medlemmar, men även till beslutsfattare och allmänhet.

I vårt kalendarium hittar du alla kommande seminarier och andra aktiviteter.

Vi lägger alltid ut inspelningen från respektive seminarium i vårt arkiv under kategorin webbinarier, samt på vår youtubekanal.

Vi sätter en hög standard

Vi verkar för en hög kvalitet i branschen genom att ställa krav på våra medlemsföretag. Vi tror att våra medlemsvillkor sätter ribban för var standarden ligger inom solenergibranschen och fungerar som en trygghet för våra konsumenter.

Vi ger ut vår egen tidning

Vi har en egen tidning – Tidningen Svensk Solenergi. Det är ett magasin med detaljerade reportage och unik input för dig som vill hänga med i vad som händer i solenergibranschen.

Vi deltar i projekt

Svensk Solenergi är aktiva i flera projekt där vi antingen representerar våra medlemsföretag och för fram deras röster, eller sitter med i referensgruppen. Det är ofta en utmanande uppgift som vi tar på stort allvar.

Nedan ser du vilka projekt vi deltar i för tillfället. Här kan du läsa mer om dem

  • Inga träffar.

Vi driver två fora

Svensk Solenergi driver två externa fora om elnätsfrågor där vi arbetar för att sammanföra olika parter och hitta lösningar på aktuella frågor. Det ena forumet heter “Sol + nät” och det andra “Solpark + nät”. Vi har även ett internt fora för diskussioner om tillståndsfrågor som heter "Solpark + tillstånd"

Vi håller medlemmarna à jour

Svensk Solenergi informerar löpande våra medlemmar om nyheter, aktuella frågor, regelförändringar och bjuder in till medlemsmöten och andra aktiviteter och event. Du som är anställd vid ett medlemsföretag kan registrera dig för att få våra e-postsutskick.