Sverige sena med energi­­­gemen­skaper

Genom fysiska och/eller virtuella nät har medlemmarna i en energigemenskap möjlighet att producera, dela och använda el.

EU-kommissionen föreslår bland annat regeländringar för att möjliggöra virtuell delning av el. Virtuella energigemenskaper är just den typ av energigemenskap som Svensk Solenergi anser skulle göra mest samhällsnytta för Sverige.

Svensk Solenergi har länge varit aktiva i debatten om hur energigemenskaper bör implementeras i Sverige bland annat genom deltagande i projektet Energidelning i virtuella nät. Vi har kommenterat Energimyndighetens rapport om energigemenskaper som presenterades hösten 2024 och EU-kommisionens förslag till ny elmarknadsreform hösten 2023 där energigemenskaper omfattades.

Det här är Svensk Solenergis förslag på hur energigemenskaper ska implementeras i Sverige:

  • Underlätta delägd elproduktion genom att anpassa lagstiftningen så att delägare i lokala sol- och vindkraftsanläggningar kan omfattas av skattebefrielse för egenanvänd el. Detta skulle ge fler incitament att investera i förnybar energi. Läs mer i vårt solenergipolitiska program.
  • Inför ett system med en virtuell anslutningspunkt per fastighet, så att el kan delas mellan användare utan att kräva kostsamma ombyggnationer av fastighetens elsystem.
  • Låt dessutom Energimarknadsinspektionen utreda möjligheten att ålägga elnätsföretagen att införa ett tvåtariffsystem som ger lägre överföringsavgifter för el som produceras och konsumeras samtidigt lokalt.
Vad gör Svensk Solenergi?

Svensk Solenergi är med i projektet Startsun för implementering av energigemenskaper i länderna runt Östersjön. Vi är även med i referensgruppen för projektet Masterpiece som syftar till att främja och utveckla ramverk för energigemenskaper inom EU. Svensk Solenergi deltar i den svenska delen av projektet.

Håll utkik i vårt kalendarium efter webbinarier med tema energigemenskaper.

 

Läs även vårt informationsunderlag om energigemenskaper: