Solenergi kan tas tillvara på två sätt: genom att omvandla energin till elektricitet eller till värme.
Solpaneler producerar elektricitet, värme eller både och. Solceller används för att producera el och solfångare används för att alstra värme. Det finns även hybridsystem som omvandlar solenergin delvis till el och delvis till värme i samma panel (Photovoltaic-Thermal, PVT).
Solceller, solfångare och PVT sitter i paneler och monteras på hustak, fasader eller markställningar. Det går även att integrera alla tre teknologier som del av byggnadsskalet. Dessa system kallas byggnadsintegrerade och i fallet med solceller BIPV (Building Integrated Photovoltaics).
Solel kan användas direkt, lagras i ett batteri eller säljas till ett elnätsbolag. Värmen från solfångare kan användas för att värma vatten, industriprocesser och bostäder. Solceller och solfångare producerar mest el respektive värme dagtid och på sommaren.
Genom att kyla solcellerna med hjälp av värmeväxlaren kan hybridpaneler förbättra elproduktionens verkningsgrad.
Nedan är tre grafer på samma data som visar solvärmens marknadsutveckling i Sverige.
De flesta av Svensk Solenergis medlemsföretag är specialiserade på solkraft. Vissa jobbar med byggnadsintegrerade solceller, men de flesta erbjuder enbart solcellsanläggningar på tak, fasad och mark. Se vilka som jobbar med de olika teknikerna i vår medlemsdatabas.
McKinsey skrev våren 2022 att förnybar energi förväntas bli den nya baslasten, med 50 % av kraftmixen 2030 och 85 % 2050. Den välrenommerade konsultfirman skriver vidare att sol- och vindkraftverk redan har en lägre kostnad än befintliga fossila bränslen i de flesta länder och förväntas bli allt mer kostnadskonkurrenskraftiga globalt.
I vår medlemsdatabas hittar du medlemsföretag som arbetar med solvärme och solhybrider.
De flesta är idag medvetna om att jordens resurser håller på att ta slut och att klimatet är en av vår tids största utmaningar. Solenergi är en förnyelsebar energikälla som inte tar slut. Att välja solens kraft är ett steg i rätt riktning för både människa och miljö.
Valet av solenergi är också ekonomiskt hållbart i form av minskade elkostnader, lagringsmöjligheter och självförsörjande. Våra medlemsföretag står för kvalitet och är ett givet val när det är dags att ta steget och installera solenergi.
Konsultföretaget WSP lät undersökningsföretaget CINT undersöka den svenska allmänhetens inställning till olika kraftslag i början av 2022. Solkraften är det kraftslag som är populärast.
Om du vill installera solceller på tak, fasader eller mark i Sverige kan du med fördel vända dig till något av våra installerande medlemsföretag.
Gör som många andra – tänk på framtiden och börja leva på solenergi redan idag!