Utred ett två­tariff­system

Svensk Solenergi anser att regeringen bör ge Energimarknadsinspektionen i uppdrag att utreda potential och möjlighet för ett tvåtariffsystem.

Ett system med två elnätstariffer ger användarna av el en lägre överföringsavgift på lokal el som produceras och används samtidigt. Denna enkla systemförändring skapar därmed ekonomiska incitament att flytta elanvändningen till tidpunkter när den lokala elproduktionen är hög.

Lokal, decentraliserad elproduktion där el genereras nära förbrukaren ger en rad fördelar.

  • Elnätet blir mindre sårbart för störningar eller sabotage genom att problem i en del av nätet inte påverkar hela systemet.
  • Överföringsförlusterna i elnätet blir lägre.
  • Behovet av ny infrastruktur för överföring av el minskar.

Den 1 januari 2025 ska alla elmätare i Sverige vara uppgraderade till nya, smarta elmätare som registrerar mängden överförd el varje kvart. Det innebär att vi redan nu enkelt kan jämföra förbrukning hos slutkunder med mängden producerad el inom lokalområdet. Svensk Solenergis förslag kräver alltså inga dyra eller tidskrävande investeringar i ny teknik, utan kan genomföras snabbt om den politiska viljan finns.

Våra förslag syftar till att ge tydliga incitament att styra förbrukningen till tidpunkter när den lokala elproduktionen är hög. Det kommer både att ge större produktion av billig, förnybar elektricitet och minska belastningen på elsystemet.

Energidelning inom byggnad

Kollektivt egenanvänd el är den el som medverkande parter, inom ett begränsat närområde, producerar och konsumerar samtidigt. En lägre skatt och/eller nätavgift på den kollektivt egenanvända elen ger incitament till effektivare elanvändning.

Det tydligaste exemplet på när elnätsavgifterna inte är kostnadsreflekterande är vid kollektiv egenkonsumtion inom en byggnad med flera elabonnemang, där elnätsföretagen i nuläget tar fullt betalt för el som aldrig gått ut på elnätet. Avsaknaden av möjlighet till energidelning inom byggnaden är ett markant hinder för utbyggnaden av solenergi, lagring och smart styrning i BRF:er och olika typer av hyresfastigheter. Ett alternativ i dessa fastigheter är att övergå till IMD (individuell mätning och debitering) där fastighetsägaren övertar samtliga elnätsabonnemang. Ofta är det dock inte möjligt eller lämpligt att övergå till IMD. Svensk Solenergi anser att energidelning inom byggnaden bör införas som koncept, liksom det har gjorts i bland annat Finland, och att den egenkonsumerande elen inte bör beläggas med någon överföringsavgift eftersom den aldrig lämnat byggnaden. Det är både rimligt och kostnadsreflekterande.