Varför certifierar vi montörer?

Certifierings logga

Certifieringen är personlig och därmed får endast den som är certifierad hos Svensk Solenergi använda loggan. Företag får inte använda loggan i samband med marknadsföring eller i andra kommersiella sammanhang.

Solcellsbranschen är en snabbt växande bransch där kvaliteten på installationer kan variera. Som ett led i Svensk Solenergis arbete för hög kvalitet i branschen utformar och genomför vi personcertifieringar. En säker arbetsplats och en väl utförd installation ska vara självklart när du väljer ett medlemsföretag hos Svensk Solenergi med certifierad personal.

Det finns tydliga regelverk kring installation av solceller: bygglov- och anmälningsplikt, egenkontroll av elinstallation och krav på upprättande av arbetsmiljöplan. Ändå utförs var fjärde elinstallation av en person som inte är registrerad hos Elsäkerhetsverket eller tillhör ett registrerat företags egenkontrollprogram.

Genom certifieringen vill vi synliggöra de solcellsmontörer som kan styrka sin kompetens inom yrkets olika delar. De godkända montörerna har rätt att använda sig av märket till vänster.

Från och med årsskiftet 2025 höjde vi kraven för att certifieringen. Vi kräver nu minst 18 månader i arbetet som solcellsmontör. Dessutom är kunskapskraven förtydligade. Nytt är också att den som intygar kompetensen av den sökande behöver vara auktoriserad elinstallatör. Läs mer i länken nedan.

 

Hur går certifieringen till?

Certifieringen ges ut av Svensk Solenergi bygger på ett godkänt digitalt prov. Utöver detta krävs att du jobbat 18 månader med installation av solceller, samt att en auktoriserad elinstallatör kan intyga din kompetens. När du anmält dig kommer den elinstallatör du angett få ett mejl där hen behöver godkänna din anmälan. Vi kommer efterfråga en kopia på dennes auktoriseringsbevis om det är första gången hen intygar en person för certifiering.

Observera att nya anmälningar granskas och användare laddas upp till provportalen med cirka en veckas mellanrum. Du som ska skriva provet får då ett mejl med inloggningsuppgifter. Kunskapsprovet tar max 60 minuter och görs genom webbläsare vid valfri tidpunkt. Man har fem försök på sig och för att få godkänt krävs 70 procent rätt svar på frågorna. Vid ett misslyckat eller avbrutet försök blir man automatiskt spärrad i en vecka. Frågorna delas inte ut som instuderingsfrågor.

Provet täcker ämnen som är relevanta för dig som installerar solceller. Frågorna berör främst:

· Arbetsmiljö och säkerhet

· Produktkunskap, kabelförläggning, kontaktering och montagesystem

· Mekaniska infästningar, ballast och takkunskap

· Elinstallationslagar och -regler

· Regler för elinstallation, produkttillverkares anvisningar och byggnation

Innan provet tillhandahåller vi en introduktion med sex avsnitt. Introduktionen innehåller länkar vi till relevanta myndigheter, regelverk, handböcker och riktlinjer. Du kan använda dessa som stöd för att läsa på inför provet eller fördjupa dig i de avsnitt som du är extra intresserad av. Svensk Solenergi följer SIS-handboken Handbok för montering av utanpåliggande solpaneler på yttertak*, SIS HB 537, 2021, och därmed även de skrifter som den hänvisar till, exempelvis SEK Handbok 457 Solceller. Dessa två verk rekommenderas primärt som instuderingsmaterial inför provet. *978-91-7162-902-9

Vi granskar provresultat och utfärdar certifiering cirka en gång i veckan. Efter avklarat certifieringsprov meddelas den godkände via email. Inget fysiskt intyg skickas, men man kan få sin certifiering inlagd hos ID06.

Finns det några förkunskapskrav?

Från och med årsskiftet 2024/2025 gäller:

  • Ett och ett halvt års arbetserfarenhet. Du som ansöker behöver skicka in ett eller flera arbetsgivarintyg i samband med din anmälan. Du ska ha arbetat i totalt 18 månader med installation av solceller på ett elinstallationsföretag. Intyget ska vara signerat av arbetsgivaren och ska innehålla uppgifter om tid i yrket, samt huvudsakliga uppgifter.
  • Auktoriserad elinstallatör intygar kompetensen. Den som intygar din kompetens, "godkännande chef" i anmälningsformuläret, ska vara auktoriserad som elinstallatör AL eller A. Det kan vara en tidigare eller nuvarande kollega som har kännedom om dig och din kompetens. Vi kräver in intyg på auktorisation från denne.
  • Tydliga krav på förkunskap och praktisk kompetens. De nya kraven på förkunskaper och praktisk kompetens finns listade i vår anvisning SSE.A2. Din "godkännande chef" ska intyga att du uppfyller dessa krav.

Hur länge gäller certifieringen?

Certifieringen är personlig och gäller i 5 år, därefter krävs omcertifiering. För att skriva provet börjar man med att anmäla sig själv och anger en person som kan intyga ens kompetens, en så kallat godkännande chef. Första steget tar du genom att klicka på länken nedan.

Hur mycket kostar det?

Anmälan görs genom formuläret till vänster. Var noggrann med att välja rätt alternativ för betalning längst ner i formuläret. Ifall kostnad utgår för certifieringen skickar vi faktura till montörens angivna företag/organisation.

· Certifieringen är kostnadsfri för anställda hos företag som är medlemmar i Svensk Solenergi.

· För anställda hos ett dotterbolag till ett medlemsföretag kostar certifieringen 3 000 kr (ex moms)

· För montörer som med godkänt resultat genomgått en förberedande utbildning hos ett medlemsföretag kostar certifieringen 3 000 kr (ex moms). Vänligen ange vi formulärets kommentarsfält vilket medlemsföretag som hållit i utbildningen.*

· För anställda hos företag som inte är medlemmar i Svensk Solenergi kostar certifieringen 7000 kr (ex moms)

Utbildningsföretag som är medlemmar i föreningen och kan visa att en person gått deras utbildning (som kansliet sett studieplan på och godkänt) får erbjuda certifieringen till icke-medlemmar för 3 000 kronor. Detta förutsatt att det utbildande medlemsföretaget kan verifiera att personen gått deras kurs med godkänt resultat och sköter viss administration kring certifieringen av sina studenter.

Har du frågor om certifieringen?

Kontakta Ludvig Bydén ludvig@svensksolenergi.se

Vem godkänner certifieringen?

Om det uppstår meningsskiljaktigheter kring angivna svar på frågorna efter genomfört prov är det vår tekniska kommitté som fäller avgörandet.

Tommy Stoltz Björk

Tommy Stoltz Björk
Electrical Advisor, Soltech Energy

Martin Persson

Martin Persson
Head of Purchasing and Products,
Light Leap

Ulf Wickstrand

Ulf Wickstrand
Projektledare El. Väst,
Energiengagemang

Anders Jones

Anders Jones
Sales Manager Solar,
Mafi Group