3 mars 2021 |

Anna Kinberg Batra föreslås bli ny ordförande i Svensk Solenergi

En enig valberedning föreslår Anna Kinberg Batra som styrelseordförande i branschorganisationen Svensk Solenergi, på årsmötet som hålls den 23 mars.

I dag är Anna Kinberg Batra styrelseordförande i Soltech Energy, nominerad till ledamot i Castellum, ledamot i Carasent, Rymdbolaget och SJR och arbetar i övrigt med styrelse-, rådgivnings- och utredningsuppdrag i branscher där entreprenörskap driver samhällsförändring. Hon har examen från Handelshögskolan i Stockholm, arbetade med företagande även före politiken och har mångårig politisk erfarenhet från alla nivåer från lokalt till internationellt, däribland som partiledare, europapolitisk, ekonomisk-politisk och energipolitisk talesperson (m).

Svensk Solenergis vd Anna Werner är mycket nöjd med valberedningens förslag.

– Jag känner stort förtroende för att Anna Kinberg Batra kommer bli en riktigt bra ordförande. Hennes kompetens och drivkraft kommer att bli en stor tillgång för vår organisation, säger Anna Werner.

Anna Kinberg Batra är stolt och glad över att bli nominerad till ordförande.

– Jag är stolt och glad över nomineringen och ser fram emot arbetet i en viktig och växande bransch tillsammans med medlemmar, styrelse och många andra. Sverige behöver mer fossilfri el redan i dag och ännu mycket mer i morgon, då behöver vi använda alla fossilfria och förnybara energikällor. Ändå har vi knappt börjat använda den potential som finns i solenergin. Inte ens 1 procent av elen kommer därifrån i dag, och villkoren för större investeringar i sol är sämre här än i konkurrerande länder. Nu finns både tekniken och investeringsviljan för att solenergin ska få sitt genombrott i Sverige, den chansen har vi inte råd att avstå ifrån, säger Anna Kinberg Batra.

Ordinarie styrelseledamöter som föreslås är Madeleine Edqvist (2022) från Mannheimer Swartling Advokatbyrå, Lisa Ossman (2022) från Rise, Anders Hjärpe (omval) från Kraftpojkarna, Wilhelm Löwenhielm (omval) från Alight, Johan Öhnell (omval) från Solkompaniet samt Maria Brogren (nyval) från WSP Sverige.

 

Mer om oss

Svensk Solenergi är en branschorganisation som representerar den svenska solenergibranschen. Exempel på frågor som Svensk Solenergi driver är att...

  • få bort energiskatten på egenanvänd el – det är orimligt att betala skatt på något man både producerar och använder själv.
  • möjliggöra en storskalig utbyggnad av solcellsparker även i Sverige – vi ligger efter övriga Europa.
  • behålla ursprungsgarantier på mikroproducenternas solel – självklart ska den finaste elen vara märkt.
  • få elnätsföretagen att publicera kartor där det framgår var det passar bäst att ansluta solel – det ska vara lätt att göra rätt.
  • Inga träffar.