25 september 2024 | ,

Brev till Ebba Busch om hoten mot solkraften

Svensk Solenergi har skickat brev till energi- och näringsminister Ebba Busch om hur regeringens förslag i höstbudgeten påverkar en redan hårt ansatt bransch.

Den småskaliga solkraften, som installeras på villatak, garage och ladugårdar runt om i landet, hotas av flera faktorer som tillsammans riskerar att försvaga branschen och fördröja den gröna omställningen i Sverige. Regeringen är på väg att genomföra ett antal reformer som visserligen är nödvändiga på sikt, men som kommer mycket olyckligt för en redan hårt ansatt bransch.

De största kortsiktiga hoten är:

Avskaffandet av skatteavdraget om 60 öre per kWh för mikroproducenter. Detta avdrag är ingen subvention, utan en delvis kompensation för den skatt solcellsägare betalar när de köper tillbaka sin egen el.

Sänkningen av avdraget för installation av grön teknik från 20 till 15 procent. Kombinationen av solkraft, batterier och elbilsladdare utgör grunden för ett motståndskraftigt civilsamhälle och är avgörande för vår energiberedskap. Att sänka avdraget bidrar till att bromsa investeringarna i denna viktiga infrastruktur.

Energimarknadsinspektionens omtolkning av ellagen. Den nya tolkningen gör att villaägare som vill ansluta solceller eller batterier till sina befintliga elanläggningar kan tvingas betala upp till 100 000 kronor i anslutningsavgift.

Självklart ska såväl 60-öringen som det gröna avdraget trappas ned, men det måste ske med en tydlig plan. Nu kommer det i ett läge där branschen redan pressas av höga räntor, avmattade elpriser och den allmänna lågkonjunkturen som bromsar efterfrågan på solcellsinstallationer.

Svensk Solenergi föreslår därför tre åtgärder för regeringen:

1. Besluta om en nedtrappning av skatteavdraget om 60 öre/kWh för mikroproducenter så att den första sänkningen om 5 öre sker 2026 till 55 öre och att därefter sänkningen sker med ytterligare 5 öre per år till avdraget når 0 öre per kWh år 2038. Då hinner småhusägarna göra de nödvändiga kalkylerna för batteri och dynamisk nedreglering av effekten i överbelastade nät.

2. Harmonisera skatteavdraget för installation av grön teknik. Batterier och elbilsladdare är berättigade 50 procent i skatteavdrag, medan solceller endast får 20 procent. Ett enhetligt grönt avdrag på 30 procent för alla tekniker skulle skapa rättvisa förutsättningar och undvika dagens gråzoner, där oseriösa företag utnyttjar systemet genom att placera kostnaden för systemets delar där det ger mest avdrag.

3. Se över anslutningsavgifterna som drabbar små elproducenter. Elnätsföretag slarvar med att utreda billiga flexibilitetslösningar innan de börjar räkna på nätförstärkningar, trots att flexibilitet ofta är betydligt billigare. Tillsynen av intäktsregleringen måste skärpas här så att inte solelproducenterna får ta onödiga kostnader.

 

Brevet kan läsas nedan.
  • Inga träffar.