31 mars 2023 |

De vinner Solenergipriset 2023

Magasin X, Solparken i Forsby och Solcellskollen tar hem årets Solenergipris. Naturlig integrering av solceller i arkitekturen, inspirerande fokus på biologisk mångfald och välbehövlig folkbildning var det juryn föll för.

Sedan 2004 har Svensk Solenergi delat ut Solenergipriset, som delas ut i kategorierna Årets anläggning mark, Årets anläggning byggnad och Årets prestation. Utmärkelserna går till anläggningar, företag eller privatpersoner vars framsteg är värda att lyfta fram som bra exempel att inspireras av.

2023 års vinnare i kategorin ”Årets anläggning byggnad” är Uppsala-fastigheten Magasin X som ägs av Vasakronan. Vasakronan har genom projektet Magasin X visat prov på nytänkande både vad avser klimatansvar och integration av solpaneler, står att läsa i juryns motivering.

– Vi hade en ambition att bygga med extra fokus på hållbarhet. Vi fokuserade från början på att få in solceller som en naturlig del och inte något man bara hänger på i efterhand, säger Ulf Näslund, chef teknikutveckling på Vasakronan.

Solparken i Forsby, i Klippans kommun, vinner kategorin ”Årets anläggning mark”. Solceller och betande får, går det verkligen att kombinera? Klart det gör, menar Adam Jomaa, övergripande projektledare på Kraftringen Energi.

– Panelerna har vi satt på cirka en meters höjd så att fåren enkelt ska kunna ta sig fram under dem.

Parken, som Svea Solar har varit totalentreprenör för, producerar runt 3000 MWh per år och bidrar med förnybar el till närområdet. Markägarna, Krika bygdeskola och Klippans yllefabrik är tre exempel på kunder, företag eller privatpersoner i området som nyttjar den lokalproducerade och förnybara elen. Överskottet går till stiftelsen Skånska landskap som jobbar för att få unga att komma ut i naturen.

Priset för ”Årets prestation” går till sajten och podden Solcellskollen.

Solcellskollen startades 2017 av Erik Wallnér och Eric Ahlberg när de studerade sista året på Chalmers tekniska högskola. På sajten finns bland annat en kalkylator för att räkna ut vad man kan spara på att installera en solcellsanläggning, en tjänst där det går att jämföra och se kundbetyg hos olika installatörer samt en blogg med aktuella frågeställningar inom solenergibranschen.

– Det känns jätteroligt att ta hem priset i årets prestation! Företaget grundar sig i att skaffa solceller handlar i mångt och mycket om att samla in information, och vi ville samla den informationen på ett ställe, säger Erik Wallnér, vd och medgrundare.

Behovet av information och kunskapshöjande insatser inom energiområdet var stort under energikrisens 2022 och därför anser juryn att Solcellskollens insats har haft en särskilt viktig folkbildande betydelse.

 

Foto: Ulrika Gustafsson
Fr. vänster: Erik Wallnér, Solcellskollen, Daniel Holm, Vasakronan, Rickard Nygren, White Arkitekter, Per Hult, Forsby Ängar, Adam Jomaa, Kraftringen Energi. 

  • Inga träffar.