16 mars 2022 |

Hedersomnämnande Solenergipriset: Friskväderstorget i Biskopsgården

I kategorin Årets anläggning fick hyreshuset på Friskväderstorget i Biskopsgården ett hedersomnämnande under Solenergiprisets prisceremoni i februari. Svensk Solenergi växlade några ord med Oskar Scheiene, energi och miljöchef på Bostadsbolaget.

Bostadsbolaget i Göteborg är en av de första hyresvärdarna i Sverige som använder solcellsdesign och på den här anläggningen finns mönstrade solcellsplattor som förhöjer husets utseende och samtidigt försörjer det med el. Konsultföretaget AFRY har bistått med ljusdesigner, byggkonstruktör och solcellsprojektörer. De ansvarade också för byggledning och besiktning.

Oskar, det kommuniceras mycket i sociala medier om regnet i Göteborg – men även om en viss solinstallation nämligen på ett av hyreshusen på Friskväderstorget i Biskopsgården, berätta:
– Det har varit ett stort medialt intresse för installationen – även utanför Sverige – men framför allt från de boende i området. Tyvärr kom pandemin emellan så i stället för en stor invigning, producerade vi en casing på 5 minuter som finns på Youtube. För framtiden satsar vi på än mer involvering av de boende i området och hur det kan bli mer inkluderade.

Panelerna sitter på en fasad i rakt söderläge. De är uppbyggda av moduler och har tryckta färgfält som kombineras i ett mosaikmönster inspirerat av nordafrikanska kakelmönster och svensk folklore. Tillsammans med takanläggningen har anläggningen en installerad effekt på cirka 145 kW, vilket täcker det mesta av elen som förbrukas i husets gemensamma ytor som belysning, hissar och tvättstugor.

Har ni fler spännande projekt på gång?
– Vi står just nu inför vår största satsning någonsin vad gäller solcellsprojekt och det är för ett nytt bostadsområde i Göteborg.

 

Juryns motivering
Som ett av de första bostadsbolagen i Sverige installerade Bostadsbolaget designade solceller på en fasad på ett hyreshus i Biskopsgården, ett av Göteborgs särskilt utsatta områden. Här kombineras solcellsteknik med konst där paneler uppbyggda av moduler med färgfält bildar ett mosaikmönster influerat av marockanskt kakel och svensk folklore. En satsning som inspirerar, sätter nytt ljus på solenergi och banar väg för liknande projekt. Även om solcellerna är mindre effektiva på fasaden så uppskattar juryn nytänkandet kring solcellspanelernas utformning och de värden som adderas genom designen och tekniken till stadsrummet, värden som har stor betydelse för hyresgästerna och för närområdet som helhet.

  • Inga träffar.