Sol, vind eller kärnkraft? Vi träffade Europaparlamentarikern Emma Wiesner (C), etta på Centerpartiets lista inför EU-valet den 9:e juni och energiingenjör. Hon sitter som ledamot i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet, vi pratade energipolitik.
Hur ser du på EPBD-direktivet om kommande krav på solpaneler på tak?
– När EU sätter för stelbenta regler blir jag som marknadsliberal orolig. Den här typen av krav är problematiska, men det är samtidigt viktigt att vi får upp användandet av solenergi. Det finns många offentliga fastigheter idag som skulle kunna ha betydligt mer solenergi, men även privata byggnader. Jag tycker att det är viktigt att ha målsättningar, inte minst för officiella fastigheter och statliga, regionala och kommunala byggnader, men jag är skeptiskt till krav.
Borde fler byggnader inkluderas i direktivet?
– Har man ett mål så borde det inkludera väldigt många fler byggnader, är det ett krav tycker jag att man ska vara försiktig. Det är skillnader på förutsättningar beroende på var i Europa du befinner dig. Jag kan även tänka mig att det varierar inom Sverige mellan vilka kommuner som har bäst förutsättningar.
I reformen av Elmarknadsdirektivet föreslås att elnätsbolagen behöver göra information om vart det finns kapacitet i elnätet transparent, exempelvis genom transparenskartor. Vad tycker ni om detta?
– Det är fantastiskt bra, det är en game-changer och underrapporterat i svensk media. Det har varit omöjligt att veta var det finns kapacitet i näten, stora elförbrukare har haft svårt att veta var de kan ansluta. Men det skulle även ge producenter bättre information om var det är trångt i näten och var det behövs mer produktion. Det är ett helt annat sätt att tillgängliggöra information om hur näten ser ut, var det behövs mer produktion, var det behövs mer lagring och var man kan ansluta sig.
Bör det finnas tullar på solpaneler för att skydda europeisk produktion?
– Jag är generellt mot höga tullar och vill ha mer frihandel. Ett första steg att ta är att man sänker tullarna för import och export av grön teknik. Där borde vi ha ett frihandelsavtal med USA så snart som möjligt.
Prioriterar du solkraft, vindkraft eller kärnkraft i ert energiarbete på EU-nivå?
– Jag prioriterar all energi som inte är fossil just nu. Europa har fortfarande över 70% fossil energi i energisystemet. Centerpartiet har föreslagit ett paket där vi snabbt ska fasa ut fossila bränslen. Vi vill inte ha någon fossil energiproduktion efter 2035. Sedan ska ersättningen vara en bred mix av energislag och jag tycker att de ska kunna konkurrera på lika villkor. Då kan vi inte hålla på med statliga stöd riktade mot vissa energislag.
EU har satt ett mål om 600 GW installerad solel till 2030, är det ett rimligt mål?
– Det blir märkligt när man går in på hur mycket enskilda energislag ska växa. Även om jag är ett stort fan av solenergi vill jag inte gå in och prioritera sådana siffersatta mål just för att det kan slå väldigt märkligt. Det kan hända att politikerna är nöjda när man nått målet och inte vill sikta högre samtidigt som solenergin kanske har potential att dubbleras en gång till. Men jag tror att målet kan nås om villkoren finns och branschen är redo att satsa, och det tror jag att man är.
Bild: Alex Jankell, politisk kommunikatör på Svensk Solenergi och Emma Wiesner (C)