Energiföretagen har publicerat Branschpraxis Mognadsgrad för anslutning till regionnät och lokalnät. Vägledningen innehåller krav på information och uppfyllda delmål för den som vill ansluta stora anläggningar till elnätet.
Elnätsföretagens branschförening Energiföretagen har tagit fram en vägledning för hur elnätsbolag utifrån mognadsgrad ska prioritera de som vill ansluta till elnätet. Den berör främst större anslutningar, både av ny förbrukning och av ny produktion. Kärnan i vägledningen är en tabell som visar delmål som ska vara uppfyllda och information som ska lämnas av den anslutande för att ett projekt ska gå vidare till nästa steg i anslutningsprocessen. Det hela kompliceras av att de över 150 elnätsföretagen i Sverige har olika processer för anslutning.
Delmålen som ska vara uppfyllda och informationen som ska lämnas berör framför allt projektets tidsplan, tillstånd, tillgång till mark, effektmönster och finansiering. Vägledningen innebär att mängden information som den anslutande ska delge nätbolaget ökar. I texten lyfter Energiföretagen även fram behovet av att elnätsföretagen delar mer information till den som vill ansluta.
I början av juni skickade Svensk Solenergi in synpunkter på Energiföretagens utkast. Flera av våra förslag beaktades i den färdiga vägledningen. Bland annat sänkta krav på att projektet ska ha fått tillstånd från länsstyrelse och/eller kommun, vilket medför att tillståndsprocessen och nätanslutningen smidigare kan fortgå parallellt, samt även ett förtydligande om att ett den anslutande endast ska intyga att projektet har finansiering. Finansieringen ska inte granskas av elnätsföretaget.
Vi anser dock att Energiföretagen borde ha gjort det ännu tydligare att ett anslutningsavtal ska presenteras innan investeringsbeslutet behöver fattas, eftersom avtalets utformning är ett viktigt underlag för investeringsbeslutet. Vi är även fortsatt kritiska till att alla tillstånd för koncession måste ha vunnit laga kraft innan parterna kan signera anslutningsavtalet, till skillnad från Svk:s process där tillstånd för koncession ska ha vunnit laga kraft först när upphandlingen av entreprenörer börjar.
Svensk Solenergi är dock i grunden positiva till initiativet eftersom det innebär att elnätsföretagen samordnar sig och skapar liknande regelverk. Kraven på mognadsgrad har potential att leda till att färre projekt med lägre sannolikhet för genomförande tar plats i elnätsföretagens köer. Samtidigt behöver nätföretagen fortsätta att arbeta för att minska sina ibland mycket långa handläggningstider.