PRESSMEDDELANDE 17 SEPTEMBER 2024
Svensk Solenergi är starkt kritiska till att regeringen föreslår att minska ett stöd och helt ta bort ett annat i samma svep. Stödsystemen som regeringen angriper är och har varit viktiga för att accelerera hushållens och småföretagens elektrifiering.
Anmärkningsvärt är att regeringen höjde det gröna avdraget för solceller från 15 till 20 procent i januari 2023. Nu väljer de – bara ett drygt år senare – att sänka avdraget igen. Ryckigheten i regeringens energipolitik skapar dåliga villkor för solcellsföretagen.
– Stödsystem ska vara långsiktiga och förutsägbara. Att hela tiden ändra subventionsnivåerna skapar osäkerhet och avskräcker både villaägare och företag från att investera i förnybar elproduktion, säger Anna Werner, vd Svensk Solenergi.
Sedan 2015 har mikroproducenter av förnybar el kunnat göra avdrag på skatten för varje såld kilowattimme, upp till ett maxbelopp om 18 000 kr per år. Avdrag har endast kunnat göras på högst så många kilowattimmar som prosumenten själv köper. Avdraget riktar sig till hushåll och små företag som installerat solceller och har varit ett billigt sätt att öka den lokala elproduktionen.
– Skattereduktionen på 60 öre per kilowattimme är egentligen inte en subvention utan endast en delvis kompensation för den skatt som prosumenten betalar när denne köper tillbaka sin el. Den gynnar utbyggnad av småskalig elproduktion som ökar svenskarnas självförsörjning. Det gör hela landet mindre sårbart vid framtida energikriser, säger Anna Werner.
Ett problem Svensk Solenergi länge påpekat för Skatteverket är att det förekommer fusk eftersom det är olika procentsats för det gröna avdraget på laddboxar, batterier och solceller. Oseriösa säljare boostar den del av fakturan som gäller laddbox och batteri (som berättigar till 50 procents avdrag) för att maximera avdraget.
– Med regeringens nya drag ökar incitamentet till fusk eftersom skillnaden i procentsats mellan de olika kraftslagen blir större. De olika procentsatserna för elbilsladdare, batterier och solceller borde i stället harmoniseras, på förslagsvis 30 procent, säger Anna Werner.
En prosument är en person eller företag som både producerar och konsumerar el. I Sverige finns ungefär 250 000 prosumenter.