Svensk Solenergi har lanserat en ny riktlinje för brandskydd vid installation av stationära batterier för att öka säkerheten när det installeras allt fler system för energilagring.
* Riktlinjen uppdaterades till version 1.1 den 29 oktober 2024
Svensk Solenergi har efter remiss till medlemsföretagen och med input från bland annat Brandskyddslaget tagit fram en helt ny riktlinje för brandskydd vid installation av stationära batterilagringssystem (BESS). Riktlinjen är utformad för att stödja installatörer, fastighetsägare och andra aktörer inom energilagring, och syftar till att öka säkerheten för batterisystem i både privata och kommersiella miljöer.
Energilagring med hjälp av litiumbatterier blir allt vanligare i takt med att förnybar energi växer, vilket ökar behovet av noggrant brandskydd. Den nya riktlinjen ger konkreta råd för hur batterier ska installeras och underhållas på ett säkert sätt, samt rekommendationer om riskbedömning och placering av batterier.
“Med denna riktlinje vill vi göra det enklare för aktörer i branschen att arbeta säkert och hållbart. Det är ett viktigt verktyg för att säkerställa brandsäkerheten och samtidigt stötta utbyggnaden av energilagringssystem i Sverige,” säger Anna Werner, vd för Svensk Solenergi.
Riktlinjen omfattar allt från små batterisystem i villor till större kommersiella lösningar och storskaliga batterier i fristående konstruktioner. Dokumentet innehåller också rekommendationer kring skyddsåtgärder för att minska risken för brand och explosion samt hur räddningstjänsten kan förberedas för eventuella insatser.
Antalet personer som fick beviljat skatteavdrag för installation av hemmabatteri ökade från 2 000 år 2021 till 43 000 under 2023. Ökningen ser ut att fortsätta till nya nivåer och den installerade effekten för hembatterier uppskattas under 2024 öka från drygt 200 MW till nära 400 MW. För större batterier saknas statistik, men både batterier på kommersiella fastigheter och industri samt storskaliga batteriparker förväntas öka från omkring 100 MW vardera i slutet av 2023 till en bra bit över 1 000 MW sammanlagt under 2024.
Mängden batterier som genomgått förkvalificering för att få leverera stödtjänster till Svenska kraftnät ökade under 2023 från 40 MW till 80 MW. I början av oktober 2024 var mer än 530 MW förkvalificerad och samtidigt väntar en stor mängd projekt på att få genomgå förkvalificeringen.
Svensk Solenergi vill tacka alla medlemmar som kommit med synpunkter under remissrundan, samt ett extra tack till de medlemsföretag som finansierat riktlinjen.
* I version 1.1 har ändringar införts för: Typ 2B Skyltning (sidan 8) Typ 3 Skyddsavstånd till byggnader (sidan 9) Typ 3 Släcksystem (sidan 9)