Förra året antogs den nya EU-förordningen om batterier. Olika delar av regelverket börjar gälla vid olika tillfällen, med början under sommaren 2024.
I augusti 2024 börjar nya, hårdare krav att gälla för batterier som sätts på den europeiska marknaden. Kraven gäller för den som tillverkar produkterna eller importerar dem till EU. Bland annat införs en ny CE-märkning för batterier som innebär att alla batterier som sätts på EU:s marknad efter den 18 augusti 2024 måste vara CE-märkta. Dessutom införs nya krav på teknisk dokumentation och säkerhet för stationära batterier. I augusti 2025 tillkommer även krav på due diligence, alltså att producenter tar större ansvar bakåt i leverantörskedjan.
För den som sätter batterier på den svenska marknaden, exempelvis genom import från annat EU-land eller från ett land utanför EU, börjar nya regler för producentansvar gälla i augusti 2025. Regeringen väntas inom kort komma med förslag på hur den Svenska implementeringen ska se ut. Troligtvis kommer man som producent få välja mellan att ansöka om godkännande för att själv samla in sina förbrukade batterier, eller ansluta sig till en kollektiv producentansvarsorganisation (PRO) som sköter insamling och rapportering åt producenterna. Naturvårdsverket ser gärna att ansökningar för godkännande inkommer i god tid, helst i början av 2025.
Naturvårdsverket planerar att under hösten 2024 ta fram en vägledning för de nya reglerna och tar gärna emot frågor om sådant som är oklart och kan tydliggöras i vägledningen.
Fram till augusti 2025 gäller de nuvarande reglerna för producentansvar för batterier. De reglerna innebär att den som importerar batterier som säljs på den svenska marknaden antingen ska anlita ett kollektivt insamlingssystem (El-Kretsen, Recipo eller Blybatteriretur) eller sätta upp ett individuellt insamlingssystem. Stationära batterier ingår i kategorin industribatterier, oavsett var de installeras. För batterier finns inte någon uppdelning mellan konsumentprodukter och övriga produkter, som det gör för elutrustning.