1 mars 2023 |

Privatpersoners investeringar i solceller ökade med 103 procent

Sedan det gröna avdraget infördes för två år sen har totalt 14 miljarder kronor investerats i solceller, batterier och laddstolpar. Antalet privatpersoner som investerar i solceller har ökat dramatiskt med hela 170 procent mellan 2021 och 2022. Privatpersonerna är med andra ord med på tåget vad gäller den gröna energiomställningen. Den kommun som ökat mest är Mörbylånga, som under 2022 hade ett belopp på 903 kronor i avdrag per invånare.

Investeringarna som gjorts i solceller, batterier och laddstolpar har under 2021–2022 uppgått till cirka 14 miljarder kronor. Av dessa har småhusägarna stått för cirka 10 miljarder tack vare det gröna avdraget. Avdraget gäller för installation av solceller, laddningspunkter och energilagring (batteri).

– Det är fantastiskt att småhusägarna är så pass aktiva i den gröna omställningen, säger Anna Werner, vd på Svensk Solenergi.

Privatpersonernas investeringar i solceller ökade med 103 procent till 6,6 miljarder kronor under 2022. Av det totala beviljade avdraget är även solceller störst då 1,8 miljarder kronor tilldelats vid installation av solceller under de två första åren sen avdraget infördes. Det kan jämföras med de 500 miljoner kronor som tilldelats småhusägarna för batteriinstallation (lagring).

– Vi ser tydligt att det gröna avdraget gör stor samhällsnytta men det kan fortfarande förbättras. Vi vill till exempel att man också bör kunna få grönt avdrag för solfångare som ger varmvatten och för batteri även om man inte planerar att skaffa solceller. Med batteri kan du till exempel sälja stödtjänster till Svenska Kraftnät och därmed avlasta elnätet, vilket vi alla borde sträva efter, säger Anna Werner.

Det är inte bara beloppen som har blivit större. Antalet privatpersoner som investerar i den gröna energiomställningen med grönt avdrag har även ökat rejält under de två åren. För installation av solceller har antalet privatpersoner som beviljats avdrag ökat med 170 procent. Motsvarande siffra för installation av batterier har ökat med 540 procent, från 2 200 personer (2021) till 14 100 (2022).

Bland kommunerna är det Gnesta, Habo, Trosa, Mörbylånga och Borgholms kommun som är i toppen vad gäller beviljat avdrag per invånare. Den kommun som har haft den överlägset största ökningen är Mörbylånga, som under 2022 hade ett belopp på 903 kr i avdrag per invånare – en ökning med 393 procent. Bland länen är det istället Halland, Blekinge och Kalmar som toppar listan.

Hela sammanställningen över det gröna avdraget hittar du här.

Vad är grönt avdrag?

Skattereduktionen för installation av grön teknik, det gröna avdraget, har funnits sedan årsskiftet 2020/2021 och liknar rotavdraget. Skillnaden är att du kan använda grönt avdrag för grön teknik och därmed nyttja det vanliga rotavdraget till annat.

Det gröna avdraget kan nyttjas av privatpersoner som äger sin bostad och kan användas för installation av solceller, energilager (batterier) samt laddningspunkter till elfordon (laddboxar).

För solceller är avdraget 20 procent av kostnaden för arbete och material. För batterier och laddboxar är avdraget 50 procent. Avdraget är begränsat till max 50 000 kr per person och år.

Läs mer om grönt avdrag hos Skatteverket eller på vår hemsida.

  • Inga träffar.