15 maj 2025 |

Sol och batterier gynnar elsystemet

Intermittent elproduktion och lagring bidrar till ett robust elsystem, men behöver bättre förutsättningar. Regeringen måste stärka investeringsklimatet för elproducenter, få elnätsföretagen att främja nyttjandet av flexibilitet och förenkla för fler anslutningar.

Solkraften är styrbar och kan bidra till stabilitet i elnätet på många sätt. Utbyggnaden av solkraft och batterier går hand i hand. Att ansluta batterier är det enklaste sättet att öka solkraftens bidrag till effekttillräckligheten och driftsäkerheten.

Regeringen har gett Energimyndigheten, Energimarknadsinspektionen och Svenska kraftnät två gemensamma uppdrag som syftar till att skapa bättre förutsättningar för intermittent elproduktion. Svensk Solenergi har skickat inspel om solkraften och batteriers bidrag till elsystemet.

Vi anser bland annat att:

  • Om investeringar i ny kärnkraft och havsbaserad vindkraft sker med statligt stöd är det av stor vikt att även investeringsklimatet för ny elproduktion och lagring förbättras och underlättas. Annars riskerar investeringar i solkraft, kraftvärme, vindkraft och liknande att trängas undan.
  • För att få ner anslutningskostnader och möjliggöra snabbare anslutningar behöver elnätsföretagen hantera en högre överanslutning av olika produktionsslag - exempelvis genom att nyttja villkorade avtal.
  • Ei:s kommande föreskrift om anslutningsavgifter behöver säkerställa att anslutningsavgifterna blir mer förutsägbara och har mindre benägenhet att ändras under tiden för ett anslutningsärende.
  • Ei måste sätta press på elnätsföretagen att publicera var det finns tillgänglig kapacitet att ansluta till elnätet.
  • Elnätsföretagen behöver nyttja batteriernas flexibilitet, dels för att hålla ner anslutningskostnaderna för batterierna och därmed möjliggöra anslutning av fler batterier och dels för att hålla ner totalkostnaden för elnätet.
  • Regeringen behöver ta bort energiskatten på egenproducerad el för solcellsanläggningar över 500 kW. Dagens regelverk begränsar onödigt många anläggningar till 499 kW och innebär dessutom en stor administrativ börda som begränsar många fastighetsbolags utbyggnad av egen elproduktion.
Inspel till Energimyndigheten:
  • Inga träffar.