3 april 2023 |

Solcellskollen: “Här finns det utrymme att nörda ner sig och gå in på djupet”

Solenergipriset 2023 för Årets prestation går till Solcellskollen. De har under många år arbetat med att ge saklig och oberoende information om solceller till både privatpersoner och branschfolk genom flera olika kanaler.

– Det känns jätteroligt att ta hem priset i årets prestation. Vilken ära!, säger Erik Wallnér, vd och medgrundare till Solcellskollen.

I nomineringen skriver Rebecca Palmgren, RES: “En folkbildare som jag tycker bör lyftas för sin insats!”  Är det något du håller med om? Att ni är folkbildare alltså?

– Man ser ju inte riktigt sig själv som en folkbildare när man går till kontoret på morgonen. Men jag tror att när vi gör poddar och skriver bloggartiklar utgår vi ifrån de frågor vi själva har och vad vi är intresserade av. Det drivs av nyfikenhet och det tror jag gör att det blir sånt som även andra tycker är intressant, säger Erik Wallnér.

Solcellskollen startades 2017 av Erik Wallnér och Eric Ahlberg när de båda studerade sista året på Chalmers tekniska högskola. Eric studerade datateknik och Erik, som gick en master i hållbara energisystem skrev sitt exjobb om barriärer på solcellsmarknaden som blev startskottet för idén med Solcellskollen. På hemsidan finns en kalkylator för att räkna ut vad man kan spara på att installera en solcellsanläggning, en jämförelsetjänst där det går att jämföra och se kundbetyg hos olika installatörer, samt en blogg som ständigt uppdateras med artiklar kring olika frågeställningar och aktuella ämnen i solenergibranschen.

– Företaget grundar sig lite i att skaffa solceller handlar i mångt och mycket om att samla in information, och vi ville samla den informationen på ett ställe, säger Erik Wallnér.

Solcellskollens podcast nämns både i nomineringen och i juryns motivering som en viktig komponent. Intresset har varit stort och har ökat i antal lyssnare med hela 50 procent på bara ett år. Solcellskollen är en konsumenttjänst för den som vill köpa solceller medan podden har en bredare målgrupp och handlar om allt ifrån solcellsteknik till elmarknaden, och vad den nuvarande energikrisen beror på.

Energifrågan är otroligt stor och komplex, men det finns experter inom alla möjliga olika delar i frågan. Det finns exempelvis experter inom elsystemmodellering, eller om hur el förs över och transformeras, experter inom ny solcellsteknik, och på handelssystem med koldioxid.

– Alla de här behövs för att man ska kunna förstå vart vi är påväg och ta bra beslut utifrån det. Vi tar in gäster och intervjuar dem om det de är bra på så får lyssnarna själva skapa sig en helhetsbild. Här finns det utrymme att nörda ner sig och gå in på djupet, säger Erik Wallnér.

Erik och Eric försöker göra avsnitt som fungerar över tid. De vill att man ska kunna lyssna på ett avsnitt från 2022 om några år och ändå få ut något av det.

Det senaste avsnittet handlar om tillståndsprocesser. Inom solcellsbranschen är det långa tillståndsprocesser när man bygger parker till exempel och det är något många är frustrerade över. Men för att kunna förändra något måste man förstå syftet med processerna och vad de baseras på. En del i processen kan grunda sig i internationella bestämmelser och där är det svårare att göra förändringar, säger Erik Wallnér.

– Nästa avsnitt är ett stort batteriavsnitt som handlar om vad det finns för nya batterikemier och hur snabbt batterier blir bättre. Vad som är på gång inom lagring av solenergi och om det kommer finnas batterier på elnätet, säger Erik Wallnér.

Här hittar du Solcellskollen

Juryns motivering

Betydelsen av information och kunskapshöjande insatser inom energiområdet har aldrig varit så stor som under energikrisens 2022 och behovet bedöms fortsatt vara stort.  Solcellskollen har under flera år erbjudit saklig och oberoende information om solceller till allmänheten och andra intressenter, via flera olika kanaler såsom blogg och podcast. Juryn vill särskilt uppmärksamma att Solcellskollen lyfter fram olika perspektiv och kompetenser inom ett brett och komplicerat område som energilandskapet utgör. 

Det stora solcellsintresset har blivit något av en folkrörelse och Solcellskollen har på ett förtjänstfullt sätt bidragit till folkbildning inom området.

  • Inga träffar.