21 december 2021 |

Solenergiforskning SOLVE

Vilken julklapp. Det blir verkligen ett riktigt kompetenscentrum för solenergiforskning i Sverige. Energimyndligheten har beviljat 36,5 miljoner till Soleforskningscentrum i Sverige, SOLVE.

Syftet med ett kompetenscentrum är att stärka samarbetet mellan näringsliv, offentliga sektorn och akademi för att tillgängliggöra kunskap av högsta kvalitet och kompetens för samhällets omställning till ett hållbart energisystem.

De främsta aktörerna bakom SOLVE är Uppsala Universitet, Sveriges lantbruksuniversitetet, RISE Research Institutes of Sweden AB, Högskolan Dalarna, Mälardalens högskola och Karlstads universitet.

Centrets gemensamma vision är ett brett genomslag för solel i Sverige genom smart och genomtänkt integration i städer, på mark och i energisystemet, för att bidra till hållbarhetsmålen.  Centret avser också ha en tydlig roll för svenska företag i expansionen av solel både i Sverige och internationellt.

-Det ska bli jätteroligt att sätta igång arbetet med SOLVE, säger Marika Edoff, professor vid institutionen för Materialvetenskap vid Uppsala Universitet och koordinator för det blivande centrat, men först ska det bli skönt med lite julledighet.

Total budget: 130 miljoner

Beviljat belopp: 36,5 miljoner

Här hittar du listan över alla nya kompetenscentra

  • Inga träffar.