30 maj 2023 |

Stefan Stanzé – först ut att bli registrerad besiktnings­person

Stefan Stanzé på Afry blir den första besiktningspersonen som registreras på vår hemsida. För att lyfta rollen som besiktningsperson och lättare hitta lämpliga sådana har Svensk Solenergi utarbetat ett program för besiktningspersoner som jobbar med solcellsinstallationer.

I listan, som uppdateras löpande, hittar man lämpliga besiktningspersoner som uppfyller våra krav och följer våra riktlinjer för besiktning. Vi har gjort stickkontroller på deras tidigare uppdrag och säkrat att deras arbetsgivare har rutiner för att utföra visst elinstallationsarbete som kan krävas i arbetet. De ska även skriva ett kunskapsprov med godkänt resultat för att fortsätta synas i listan. 

Stefan Stanzé blev den första att registreras på vår besiktningssida och honom ville vi såklart prata mer med. 

Stefan utgår från Stockholmsområdet och arbetar sedan 2007 med energieffektivisering av fastigheter. 

– Jag träffade Anna Werner på Fastighetsmässan och hon tipsade om möjligheten att få synas på hemsidan. Jag funderade på saken och tänkte att jag kan ju prova om det var något för mig. Och det är ju kul att vara först någon gång! säger Stefan.

Vad är det viktigaste att tänka på när man besiktigar en solcellsanläggning?

– För tillfället besiktigar jag bara större projekt och där är det viktigt att lyssna och behandla parterna på samma villkor, säger Stefan.

Stefan menar att det vanligaste misstag han ser handlar om undermålig dokumentation, även om det har blivit bättre de senaste åren.

Varför är det viktigt att besiktiga sin anläggning?

– Om man inte själv vet hur allt hänger ihop så är det alltid bra att få sin tekniska anläggning besiktigad av någon som har de kunskaperna, säger Stefan. 

Ifall du har frågor om att bli registrerad som besiktningsperson, kontakta gärna Ludvig.  • Inga träffar.