6 maj 2021 |

Björn Ulvaeus om hedersomnämnandet: ”Totalt oväntat”

Sedan ett par år tillbaka driver ABBA-ikonen Björn Ulvaeus hotell- och restaurangverksamhet i hemstaden Västervik. Under 2020 installerades det en solcellsanläggning på taket – något som nu prisas genom ett hedersomnämnande i Solenergiprisets kategori Årets anläggning.

– Ett hedersomnämnande är ju hedrande, det ligger i sakens natur. Som liten anläggning, fast ganska unik, är vi väldigt stolta över det, säger Björn Ulvaeus.

När Björn Ulvaeus var sex år gammal flyttade hans familj till Västervik i Småland. Det är där han har sina barndomsminnen ifrån. Att få driva en egen verksamhet, Slottsholmen on Water, i sin egen hemstad är någonting som ligger honom varmt om hjärtat.

– Det som är roligt är att det numera drivs inom familjen, som ett familjeföretag. Min ena dotter, Anna, driver stället, medan jag äger och finansierar det, säger han.

Ända sedan starten har Björn varit inne på att installera solceller på det lutande taket. Han tror att intresset för solceller hänger ihop med hans musikkarriär.

– Jag har varit intresserad av solpaneler och solceller ända sedan jag först började läsa om det. Jag är en tekniknörd och mitt intresse för teknologi växte fram genom musiken. Popmusik är ju väldigt drivet genom teknik och Benny och jag ville alltid ha det allra senaste. När solceller först kom var det därför självklart för mig att installera det på taket hemma, och lika självklart har det varit på Slottsholmen, säger han.

Hållbarhetstänket sträcker sig inte bara till solcellsanläggningar. På Slottsholmen on Water har Björn investerat i en avsaltningsanläggning som skapar dricksvatten. Den drivs genom solenergin från taket, och Björn hoppas att de snart ska vara helt självförsörjande.

– Det betyder mycket att vi får ett hedersomnämnande. Vi vill ju marknadsföra oss som hållbara och det här är en stor del i det och något som folk förstår. Men det var totalt oväntat. Jag trodde att sådana här utmärkelser bara gick till större anläggningar, säger han.

Intresset för solenergi och familjeföretaget kommer dock aldrig att kunna ersätta musikintresset, menar han. För tillfället håller han på och startar en app som ska göra det lättare för musikproducenter och låtskrivare att ta betalt och leva på sin musik, något som han menar är svårare idag än på ABBA:s tid.

Hittills har Björn aldrig försökt kombinera intressena genom att spela något elektroniskt instrument som drivs med solenergi för gästerna på Slottsholmen.

– Nej, det har jag faktiskt inte, men gästerna kanske skulle uppskatta det. Jag kanske får ta och spela något för dem någon gång.

Någon reunion med Benny, Agneta och Frida vid en solorgel på Slottsholmen lär det däremot inte bli.

– Slottsholmen är en liten, liten ö, den klarar inte att ABBA skulle ha en reunion där, säger Björn skämtsamt.

Bild: Slottsholmen on Water.

 

Mer information

Fler intervjuer med samtliga prismottagare hittar du här.

Lista över de nominerade 2021

Mer om Solenergipriset och tidigare pristagare.

 

  • Inga träffar.