Brandkårsbrytare, som är tänkta att öka säkerheten i solcellsanläggningar, kan istället utgöra en risk om de installeras eller underhålls felaktigt. Svensk Solenergi arbetar för nationella riktlinjer som kan ersätta lokala rekommendationer från räddningstjänster.
Sveriges radio rapporterar den 4 oktober om risker med brandkårsbrytare, som är fjärrstyrda DC-brytare installerade för att kunna göra delar av en solcellsanläggning spänningslös. Dessa brytare, vars syfte är att höja säkerheten, kan alltså i stället utgöra en risk. Detta har varit känt och omdiskuterat länge. Trots detta har flera räddningstjänster i Sverige fortfarande rekommendationer om att installera brandkårsbrytare. Situationen i Australien tas ofta upp som exempel. Där har brandkårsbrytare varit obligatoriska i över 10 år och orsakar en stor andel av bränderna i solcellsanläggningar.
Svensk Solenergi har länge arbetat för att få fram nationella riktlinjer framtagna av experter inom både brandsäkerhet och solceller. Dessa riktlinjer skulle ersätta de lokala räddningstjänsternas rekommendationer. Du kan läsa mer om vårt arbete här: solenergi och brandrisker.
Enligt en rapport från Elsäkerhetsverket, orsakade brandkårsbrytare 5 av de 58 brandtillbuden i solcellsanläggningar som rapporterades under perioden 2018–2022. Den vanligaste orsaken till brand var enligt rapporten DC-kablar och kontakter, som bedömdes ha orsakat 23 av bränderna. Rapporten slår även fast att solcellsanläggningar inte utgör en större risk än traditionella elanläggningar i Sverige.
Riskerna med brandkårsbrytare, som även kallas brandmannabrytare, uppstår om de installeras fel eller inte underhålls. Därför är det avgörande att de installeras av kvalificerad personal och att drift- och underhållsinstruktionerna i slutdokumentationen är tydliga. Svensk Solenergi rekommenderar även brandkårsbrytare ska märkas med information som anger att de behöver regelbundet underhåll (så kallad motionering).
Vi arbetar för att öka medvetenheten om riskerna för brandkårsbrytare. I den uppdaterade versionen av Elinstallationer i lantbruk som kom tidigare i år lades följande text till på vårt initiativ:
Frånskiljare på DC-sidan kan i sig utgöra en källa till brand. Eventuella frånskiljare ska märkas med text som anger att den behöver motioneras regelbundet eller enligt tillverkarens anvisning.
Föreningen arbetar även i en arbetsgrupp inom SEK Svensk elstandard för att uppdatera standarden SS 437 01 02. Vi föreslår där att brandkårsbrytare inte ska vara obligatoriska, utan att standarden i stället informerar om när och hur de kan vara lämpliga att installera.