1 juni 2021 |

Debatt: Regler & skatter bromsar solenergi i Sverige

Det var budskapet i debattinlägget från företrädare för Svensk Solenergi i DN Debatt i söndags.

Svensk Solenergis styrelseordförande Anna Kinberg Batra, vice ordförande Anders Hjärpe och vd Anna Werner skrev tillsammans under ett viktigt debattinlägg i Dagens Nyheter i söndags, den 30 maj.

Tillsammans slår de ett slag för att storskalig solenergi har potential att producera minst 10 procent av den svenska elen.

Idag står solenergin bara för 1 procent av den svenska elproduktionen. Jämfört med länder med ungefär samma solinstrålning ligger Sverige rejält efter. Många i Sverige vill investera i solenergi, men de bromsas av hindrande skatter och regler.

Samtidigt satsar hela världen stort på grön återhämtning. Såväl EU, som Kina och USA har nyligen höjt sina ambitioner och efterfrågan på hållbara investeringar ökar. Ytterligare 70 miljarder skulle satsas på solel i Sverige om vi fick liknande villkor som Danmark och Nederländerna, visar en rapport som Svensk Solenergi varit med om att ta fram.

Sverige har tidigare agerat klimatmässigt föregångsland och exempelvis varit drivande i det förhandlingsspel som ledde till en skärpning av utsläppshandelsreglerna inom EU. I de senaste partiledardebatterna är också de flesta partiledarna överens om allvaret i klimat- och miljöfrågan och både Löfven och Kristersson påtalar möjligheterna med solenergi. Trots detta gör fortfarande svenska regler och skatter det både svårare och dyrare att investera här än i viktiga konkurrentländer.

 

Nu är det dags att politiken går från ord till handling och gör det möjligt att genom fyra enkla omedelbara steg utveckla solenergin i Sverige.

  1. Avskaffa straffskatten på större solinvesteringar.
  2. Använd EU-reglerna för lokal användning. Enligt EU:s gemensamma regelverk ska el beskattas, men varje medlemsstat har redan i dag möjlighet att göra lokala undantag.
  3. Möjliggör maximal lokal användning av solenergi. Ju bättre fastighetsägare kan använda den energi som produceras lokalt, desto mindre blir belastningen på både elnät och klimat. Här finns redan direktiv från EU om så kallade energigemenskaper, som Sverige bör implementera snarast och utan krångel.
  4. Använd Sveriges röst i EU.

 

Läs hela inlägget på DN Debatt.

  • Inga träffar.