6 maj 2021 |

Glava Energy Center om priset: ”Jättekul att vi uppmärksammas”

Solenergipriset 2021 för Årets prestation går till föreningen Glava Energy Center utanför Arvika. Under 2020 har de lanserat nya utbildningar inom solenergi, samtidigt som de har stöttat innovationer som har slagit igenom internationellt.

- Det är jättekul att vårt arbete uppmärksammas. Som en klapp på axeln, säger Magnus Nilsson, verksamhetschef på Glava Energy Center.

Sedan 2004 har Svensk Solenergi delat ut Solenergipriset i två kategorier – Årets anläggning och Årets prestation. För årets 18:e upplaga hittar vi Årets prestation hos ett företag som har etablerat sig nationellt och internationellt, trots att de envist klamrar sig fast vid den värmländska glesbygden.

- Solfolket är tämligen internationellt, så den internationella kopplingen har alltid funnits där för oss. Vi samarbetade med Botswana i ett tidigt skede, men fokuset har alltid funnits på Sverige och Norge med tanke på att vi håller till nära gränsen. Hälften av våra 70 innovationer är norska, säger Magnus Nilsson.

Glava Energy Center beskrivs bäst som ett träningsläger där företag och studenter kan få stöttning i framtagandet av nya produkter. Till exempel har företag som svenska Ferroamp och norska Innos använt campuset och ett antal studenter har genomfört sina examensarbeten hos dem. Testmiljön och uppbackningen som Glava Energy Center erbjuder har lett till innovationer som smarta växelriktare, snösmältande solpaneler och soltält. De senare har FN köpt in för katastrofinsatser.

- Vi är som ett experimentlabb dit företag kan komma och få stöttning, som ett smörjmedel som är med i flera olika stadier av resan. Det tar tre veckor till tre månader från första idé till testning, säger Magnus Nilsson.

Glava Energy Center är även en mötesplats som lockar solnördar från Sverige och världen. De erbjuder installatörs-, projektlednings- och projekteringsutbildningar. Det gör att exempelvis många inom räddningstjänsten har varit i lilla Glava och nu vet hur de ska agera om en fastighet fattar eld och elden sprider sig till solpaneler.

- Det har varit ett ovanligt bra år som har skjutsat oss framåt. Vi kommer fortsätta hitta nya former och länka ihop olika aktörer som idag inte är en del av solenergibranschen, säger Magnus Nilsson, och tillägger att solenergi är framtiden.

- Till 2030 har vi 20 gånger mer utvunnen solenergi än idag på nationell nivå, förutspår han.

Magnus Nilsson, verksamhetschef på Glava Energy Center. Foto: Glava Energy Center.

 

Mer information

Fler intervjuer med samtliga prismottagare hittar du här.

Lista över de nominerade 2021

Mer om Solenergipriset och tidigare pristagare.

 

  • Inga träffar.