8 oktober 2024 | ,

Kompletterande inspel

Svensk Solenergi driver på arbetet för tydliga och förutsägbara regler som gör det enklare att investera i solenergi, utan att äventyra hänsynen till miljön.

I september 2023 lämnade vi synpunkter till utredningen om förenklade och förkortade tillståndsprocesser enligt miljöbalken,  som ska presenteras senast den 15 december 2024. Utredningen pågår fortfarande och vi har bidragit med ytterligare konkreta förslag för att säkerställa att tillståndsprocesserna blir både enklare och snabbare.

Våra huvudsakliga förslag är följande:

  • Bibehåll nuvarande prövningsvägar. Markbaserad solenergi ska i första hand prövas via 12:6-samråd. Detta innebär att solparker inte automatiskt klassas som miljöfarlig verksamhet. Länsstyrelserna bör dock rekommendera verksamhetsutövare att vid större eller mer komplexa projekt ansöka om frivilligt miljötillstånd enligt kapitel 9 i miljöbalken, för att säkerställa rättskraften i beslutet och undvika framtida osäkerheter.
  • Undantag för små solparker. Vi föreslår att mindre solparker, upp till 1 500 kvadratmeter, undantas både bygglovsplikt och miljöprövning. Sådana solparker bedöms sällan ha någon betydande påverkan på naturmiljön och står sällan i konflikt med andra samhällsintressen som jordbruk eller naturskydd. För att undantas krävs att de uppfyller vissa tydliga kriterier, exempelvis att de inte anläggs i naturskyddade områden eller på mark med fornlämningar.
  • Förtydliga kraven på ansökningar. Vi föreslår en standardiserad checklista som ska fungera som vägledning för verksamhetsutövare som anmäler 12:6-samråd. Genom att klargöra vilka dokument och utredningar som förväntas i ansökan kan handläggningen bli mer förutsägbar och effektiv. Detta skulle också minska risken för att projekt behöver dras tillbaka i ett senare skede, vilket idag sker för många projekt.

Dessa förändringar kommer bidra till att skapa en mer enhetlig, förutsägbar och effektiv prövningsprocess för solkraften i Sverige. Det vore olyckligt om utredningen kommer fram till att bygglovsplikt bör införas eller att stora solparker automatiskt ska klassas som miljöfarliga och därmed bli tillståndspliktiga. Det skulle resultera i långsammare och mindre effektiva tillståndsprocesser, i motsats till utredningens syfte. Vi förespråkar därför att behålla dagens prövning via miljöbalkens 12:6-samråd så att fler solparker kan byggas utan onödiga administrativa hinder, samtidigt som vi bibehåller de miljöskydd som är nödvändiga för en hållbar utveckling.

Kontakta gärna ludvig@svensksolenergi.se om du har frågor.

  • Inga träffar.