26 augusti 2024 |

Elinstallationer i lantbruk

En ny utgåva av skriften Elinstallationer i lantbruk och hästverksamhet har publicerats av Lantbrukets brandskyddskommitté, LBK. Här sammanfattas det nya som berör solcellsinstallationer.

Skriften Elinstallationer i lantbruk och hästverksamhet, även kallad LBK-pärmen flik 5, eller kort och gott LBK:n, uppdaterades i juni. Skriften berör alla typer av elinstallationer i produktionsbyggnader kopplat till jordbruksanläggningar. Den nya utgåvan var ute på remiss i slutet av 2023. Svensk Solenergis inskickade synpunkter kan du läsa här. I den nya utgåvan finns några förändringar som berör solcellsinstallationer.

Nya krav på överspänningsskydd

När solceller och växelriktare inte är placerade på samma byggnad, exempelvis vid markmonterade anläggningar, finns nu ett krav på att överspänningsskydd även ska skydda solpanelerna. Enligt den nya formuleringen ska i dessa fall även signalkablar skyddas av överspänningsskydd i ”båda ändar”. Svensk Solenergi motsatte sig denna formulering i vårt remissvar. Vi ställer oss frågande till om det är rimligt att skydda signalkablar som är anslutna till exempelvis en temperatursensor eller en router.

Ett nytt krav införs på märkning av externa DC-brytare. Eftersom brandkårsbrytare och andra DC-brytare kan utgöra en källa till brand ska de märkas med text som anger att den behöver motioneras regelbundet eller enligt tillverkarens anvisning.

Det har också införts tydliga krav på att en snö- och vindlastberäkning av solcellsanläggningars montagesystem alltid ska utföras.

Förtydliganden om kabelförläggning

Ett par förtydliganden och nya krav har till kommit om kabelförläggning. Det förtydligas att kablar ska förläggas gnagarsäkert på utsatta ställen, enligt avsnitt 6.4 i dokumentet. Det finns alltså inget krav på att hela kabelsträckan ska vara gnagarsäker. Det förtydligas också att när kablar förläggs i rör i marken ska ändarna på röret proppas igen så att inte gnagare kan ta sig in. Vid genomföringar genom vägg eller tak och vid eventuellt andra utsatta ställen förtydligas att installatören ska separera plus-och minuskablar och använda extra mekaniskt eller isolerat skydd.

När ska LBK:s regler tillämpas?

LBK:s regler är försäkringsrelaterade och ska därför alltid följas om verksamheten är försäkrad med en lantbruksförsäkring eller liknande.

LBK:s regler är inte en del av svensk standard och därför finns inga formella krav från Elsäkerhetsverket att den ska efterlevas. Däremot kommer merparten av reglerna från Elinstallationsreglerna, svensk standard SS 436 40 00, som sätter lägsta nivån för elinstallationer och där det finns specifika regler för lantbruk. En del av LBK:s krav återfinns dock inte i Elinstallationsreglerna, exempelvis kravet på överspänningsskydd vid solpanelerna som beskrivs ovan i texten. Dessutom inkluderar LBK fler byggnader som omfattas av reglerna för lantbruk än i svensk standard. I LBK:s regler har man även inkluderat maskinhall, verkstad, pannhus samt ekonomibyggnader som ligger inom 30 meter från en byggnad som omfattas.

Definitionerna av lantbruk och trädgårdsmästerier är enligt svensk standard, rum, utrymmen och områden där;

  • husdjur hålls
  • foder, gödningsmedel, grönsaker och animaliska produkter produceras
    lagras, bearbetas eller förädlas
  • växter odlas, såsom växthus

För bostäder, och byggnader som hör till bostaden som garage eller förråd, behöver de specifika reglerna för lantbruk inte efterlevas. Varken de från LBK eller svensk standard.

  • Inga träffar.