Ett nyhetsinslag i Ekot om ersättning vid brand i en solcellsanläggning 2021 visar vikten av tydlig slutdokumentation vid installation av solceller.
Ekonomiekot i Sveriges Radio rapporterar om en brand år 2021 i en stor lada som inhyste ett hotell, där branden enligt Ekot misstänks vara kopplad till solcellsanläggningen på taket. Ägaren säger i nyhetsinslaget att hon uppskattar att hon fått 16 miljoner i ersättning för allt som förstördes i branden och till och med för förlorad elproduktion från solpanelerna. Ägaren hade noggrann dokumentation över sin anläggning och säger i inslaget att efterspelet till olyckan skötts väldigt bra. Det visar vikten av tydlig dokumentation av installationer.
Svensk Solenergi har gett ut en riktlinje om slutdokumentation vid solcellsinstallation hos privatpersoner. Dokumentationen ställer krav på information om beräkning av årsproduktion av el, antal solpaneler och drift- och underhållsinstruktion. Dokumentationen är ett viktigt underlag om det skulle ske en olycka i, eller i anslutning till, solcellsanläggningen och installatören ska överlämna den till beställaren efter färdigställd installation.
I inslaget uppmanar Staffan Moberg på branschorganisationen Svensk Försäkring den som installerar solceller att anmäla detta till sitt försäkringsbolag, för att få rätt ersättning vid en olycka, eftersom solpaneler höjer fastighetsvärdet. Däremot har varken If, Trygg Hansa eller Länsförsäkringar i nuläget några extra villkor eller krav om privatpersoner installerar solceller. Det täcks av villaförsäkringen.
I inslaget nämns också en rapport från Elsäkerhetsverket från september 2024. I rapporten undersöks bränder under perioden 2018 till 2022 och myndigheten slår fast att solcellsanläggningar i småhus utgör samma risk som traditionella elanläggningar i småhus, utifrån data i rapporten. I rapporten konstateras också att ”antalet utryckningar av räddningstjänsten till solcellsanläggningar ökar inte i samma takt som mängden anläggningar”.
Elsäkerhetsverket antar i rapporten att andelen solcellsanläggningar som orsakar bränder och brandtillbud kommer öka i takt med att anläggningarna blir äldre. Men myndigheten skriver också att en studie från Fraunhofer ISE visar att händelser oftast inträffar under anläggningens första driftår.
Under hösten startar Elsäkerhetsverket ett projekt för att närmare utreda brandrisker i solcellsinstallationer. Myndigheten kommer skicka ut enkäter till företag som är registrerade för att installera elproduktionsanläggningar och i ett senare skede även utföra slumpmässig tillsyn av utvalda installatörsföretag.
Svensk Solenergi välkomnar Elsäkerhetsverkets initiativ och uppmanar alla medlemmar att svara på enkäten.