6 maj 2021 |

Pedagogiska (sol)energiexperten Tim Ljunggren, kommenterar priset

Under 2020 har Tim Ljunggren skrivit två handböcker om solenergi och drivit en teknikblogg, vilket har ökat kunskapen om solenergi bland elever och entusiaster. För det prisas han nu med ett hedersomnämnande i Solenergiprisets kategori Årets prestation.

- Det är alltid kul att få uppmärksamhet för allt slit. Personligen har jag svårt för att stanna upp och fira, men jag ska göra det lite extra den här gången, Tim Ljunggren.

Att Tim Ljunggren har valt att satsa på en karriär inom solenergi är både logiskt och komiskt. Han är uppväxt i Borås, som han beskriver som ”regnets hemstad”, med en mamma som jobbar som lärare och en pappa som jobbar som säljare.

- Jag kombinerade mina studier som civilingenjör och lärare, men jag insåg ganska snabbt att det inte var så kul att läsa till lärare. Det är mer yrket som är kul. Jag hoppade därför av studierna till lärarprogrammet och specialiserade mig istället inom elkraftteknik, säger han.

Tim Ljunggren kom till Senergia i samband med att företaget inledde sin satsning på solenergi för tre år sedan. På Senergia driver Ljunggren utbildningar och en teknikblogg. Sedan ett par år tillbaka undervisar han även i solenergi på distans på två yrkeshögskolor – en i Nynäshamn och en i Jönköping.

När pandemin sedan slog till, och Ljunggren prickade in sin semester under sommarens regnigaste veckor, bestämde han sig för att skriva två handböcker. Dessa används av hans elever, men finns tillgängliga för alla.

- Under pandemin tappade jag mycket av det sociala och helt plötsligt fanns det ett stort hål med tid. Jobbet har varit ett sätt att fylla det, så när regnet smattrade mot rutan satte jag mig och smattrade på tangenterna istället. Jag hann väl egentligen skriva klart den första boken under semestern, säger han.

Varför blev det då två böcker? Det var en kombination av kreativitet, utbud och efterfrågan, enligt honom själv.

- På utbildningarna som jag leder har det varit otroligt svårt att få fram bra material på svenska. Jag såg att elevernas frågor inte skiljer sig så mycket från våra kunders frågor på Senergia, så vi gjorde en montagehandbok för båda målgrupperna. Sedan skrev jag den andra handboken som tar upp solcellsteknik och hur solcellssystemen fungerar. Böckerna kompletterar varandra.

Ljunggren betonar att de ville göra kunskapen tillgänglig för alla snarare än att tjäna pengar på handböckerna. Hittills har de laddats ned över tusen gånger, och uppskattningen från läsarna och omgivningen resulterade i ett flertal nomineringar för Tim Ljunggren till Solenergipriset – där han nu alltså får ett hedersomnämnande för Årets prestation.

- Jag ställer nog orimligt höga krav på mig själv. Jag vill ge eleverna de bästa förutsättningarna att komma ut på arbetsmarknaden, för det kan vara ganska hårt där ute. Men det känns oerhört kul och hedrande att få hedersomnämnandet, säger han.

Tim Ljunggren, CTO på Senergia. Foto: Senergia.

 

Mer information

Fler intervjuer med samtliga prismottagare hittar du här.

Lista över de nominerade 2021

Mer om Solenergipriset och tidigare pristagare.

 

  • Inga träffar.