6 maj 2021 |

Thomas Alsén trotsar pensionen – prisas med ett hedersomnämnande av Svensk Solenergi

Thomas Alsén gick egentligen i pension för två år sedan – men har ändå fortsatt jobba som konsult åt Riksbyggen, där han varit i 30 år som energiingenjör. Kanske är det tur att han fortsatte, för hans insatser under 2020 har gett honom ett hedersomnämnande i Solenergiprisets kategori Årets prestation. Gammal den som ger sig.

Thomas Alsén har följt utvecklingen av solenergi på nära håll. På bostadskooperativet Riksbyggen har han varit den som har drivit på för utvecklingen för mer solenergi.

Till en början var det inte lätt.

– Vi började med solceller för tio år sedan och det tog några år innan folk började nappa på det. De undrade vad som händer vintertid med all snö, hur det blir med tvättning av panelerna om fåglar skiter på dem och så vidare. Det fanns mycket skepsis ute bland föreningarna till en början, men när man ser ett bra exempel brukar det släppa, säger han.

Något motstånd inom personalen på Riksbyggen är det däremot inte tal om idag, menar Thomas.

– För mig var det ett egenintresse som ramlade vidare, att jag tycker att man ska ta vara på gratisenergi. Jag och några kollegor låg på tidigt för att få med solceller i våra nyproduktioner. Nu finns det beslut om att alla nyproduktioner ska ha solceller installerade om det är möjligt, vilket det oftast är.

Thomas har inte koll på hur många installationer av solcellsanläggningar som han har legat bakom under åren, men under 2020 var han inblandad i tio stycken. Där har Thomas bland annat bidragit med underlag och presenterat passande anläggningar i ett tidigt stadie. Majoriteten av installationerna har skett på stora som små bostadsrättsföreningar i Norrköping, men även i Linköping och Nyköping.

– Den minsta installationen är på 24 kilowatt och den största runt 250. Totalt rör det sig om 1 379 kilowatt, säger han.

Några planer på att lägga ned under den närmsta tiden för att istället puttra runt i motorbåten i stål, det har han inte.

– Jag tycker det är roligt och vill fortsätta ett tag till, men det beror på hur många nya stora projekt som kommer in. Så småningom kommer det väl bli skönt att puttra runt i båten och ta en kall öl från kylen som drivs med solpaneler. Det finns ett ställe i Gryts skärgård som heter Långholmen där man ligger fint, säger han.

Thomas Alsén, energiingenjör på Riksbyggen. Foto: Privat.

 

Mer information

Fler intervjuer med samtliga prismottagare hittar du här.

Lista över de nominerade 2021

Mer om Solenergipriset och tidigare pristagare.

 

  • Inga träffar.