22 juni 2022 |

Utredning om krav på solceller på offentliga och kommersiella byggnader

Årets längsta dag kallade energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar och klimat- och miljöminister Annika Strandhäll till solig presskonferens. De presenterade sina förslag för att öka elproduktionen i Sverige med anledningen av de senaste månadernas höga elpriser.
Ministrarna kommunicerade tydligt att vi behöver mycket mer billig el och lyfte särskilt fram solenergin.

– Solkraften är en liten men viktig del av den svenska energiproduktionen med en stor potential, sade klimat- och miljöministern Annika Strandhäll.

Regeringens förslag är att tillsätta en utredning som ska undersöka möjligheten att ställa krav på att installera solceller på offentliga och kommersiella byggnader. Även EU är inne på det spåret och har nyligen kommit med liknande förslag.

– Det är kostnadseffektivt att sätta upp solpaneler på byggnader som är under uppförande. Alla byggnader som kan bidra till ökad elproduktion ska också göra det, sade Annika Strandhäll.

Svensk Solenergi hoppas att utredningen inte låter vänta på sig alltför länge då energiomställningen brådskar. Solkraftsanläggningar är billiga och går snabbt att bygga. De behöver inget bränsle och kräver inget dyrt underhåll.

Under presskonferensen sades att särskilt fokus skulle läggas på offentliga och kommersiella byggnader. Vi hoppas att utredarna då inte glömmer bort alla bostadsrättsföreningar med tak, fasader och mark väl lämpade för solceller. Många bostadsrättsinnehavare är besvikna över att de idag inte aktivt kan delta i energiomställningen på samma enkla sätt som småhusägare. Det ska vara lätt att göra rätt.

  • Inga träffar.