6 maj 2021 |

Castellum om priset: ”Vi utmanar skattesystemet och lagstiftningen”

Förra året kammade fastighetsbolaget Castellum hem Solenergipriset för Årets prestation. I år tilldelas de priset för Årets anläggning, efter att ha installerat den hittills största solenergianläggningen på tak i Norden.- Med Hisingen Logistikpark utmanar vi de hinder som finns kring skattesystem och lagstiftning för större anläggningar, säger Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum.

Sedan 2004 har Svensk Solenergi delat ut Solenergipriset i två kategorier – Årets anläggning och Årets prestation. Nu är det börsnoterade fastighetsbolaget Castellum först någonsin med att kunna stoltsera med bägge utmärkelserna. Och det är ingen slump. De senaste åren har de trappat upp satsningen på solenergi ordentligt och utvecklat ett helt nytt format.

Filip Elland, som är utbildad civilingenjör och hållbarhetschef på Castellum, har varit drivande i utvecklingen.

- Vi började fundera på om vi kunde paketera allt annorlunda och göra större investeringar för att göra det hela mer lönsamt, effektivt och kvalitetssäkert. När vi satte oss ned och kollade på våra större fastigheter, kom vi fram till att det skulle gå att installera storskaliga solcellsanläggningar på 170 av dem, säger han.

Så föddes projektet ”100 på sol” som innebär att Castellum ska installera solceller på 100 av deras fastigheter innan 2025 – vilket också gav dem Solenergipriset 2020 för Årets prestation.

Hittills har Castellum bockat av 41 av de 100 anläggningarna. Den gigantiska anläggningen på Hisingen Logistikpark är en av dem. Anläggningen, som väger 210 ton, täcker en betydande del av det 35 000 kvadratmeter stora taket. Sammanlagt rör det sig om 8 730 solpaneler.

- Med det här visar vi att det går att bygga stort och det är givetvis kul att vi uppmärksammas för det. Så som det ser ut nu är systemet anpassat efter små anläggningar, men med Hisingen Logistikpark utmanar vi de hinder som finns kring skattesystem och lagstiftning för större anläggningar. Om vi kan göra det här på Hisingen, kan sannolikt alla kollegor göra samma sak, så vi hoppas att detta skapar ringar på vattnet och att hindren tas bort, säger Filip Elland.

I dagsläget måste alla solenergianläggningar som är större än 2 000 kvadratmeter skatta bort stora mängder av den ekonomiska besparingen i energiskatt på egenanvänd el. Men oavsett om detta och andra hinder tas bort, är Castellum inställda på att fortsätta på den inslagna vägen.

- Hisingen Logistikpark har varit lite som ett test för att se om det här formatet funkar. Nu har vi sett att vi klarar det ekonomiskt och får ihop affären, så vi är trygga med att det är en framkomlig väg framåt. Framöver kommer vi till exempel att investera i stora solcellsanläggningar på flygplatsområdet i Säve, säger Mariette Hilmersson, vd för Castellum Region Väst.

Från vänster: Mariette Hilmersson, vd för Castellum Region Väst och Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum. Foto: Castellum.

 

Mer information

Fler intervjuer med samtliga prismottagare hittar du här.

Lista över de nominerade 2021

Mer om Solenergipriset och tidigare pristagare.

 

  • Inga träffar.