23 juni 2022 |

Vi välkomnar Oskar till Svensk Solenergi

Vi välkomnar Oskar Öhrman till Svensk Solenergi och tjänsten som tekniskt ansvarig. Har han hunnit bli en i gänget på bara tre veckor? JA, tycker vi och vill ge er chansen att också lära känna honom genom några snabba frågor.

Kan du berätta lite om dig själv och din bakgrund jobbmässigt?
Jag är 30 år och bor i ett radhus i Västerås med min fru och mina två barn. Jag har studerat på Mälardalens universitet och är utbildad civilingenjör i energisystem.

Efter min examen började jag jobba på Kraftpojkarna, numera KP, som är en av Sveriges ledande grossister inom solenergi. Där började jag först som projektledare mot villamarknaden i 1,5 år för att sedan gå över till att projektera även större anläggningar i ytterligare 2,5 år. Det var ett högt tempo och väldigt lärorikt att vara där. Jag projektledde upp emot 400 installationer. Dessutom hjälpte jag KPs kunder, installatörer runt om i Sverige, med projekteringar och tekniska frågor om tillvägagångssätt, materialval och anvisningar.

Efter mina 4 år på KP började jag på El av Sol. Där var jag ledande projektör, vilket innebär att jag var ansvarig för projektörsgruppen och de tekniska valen vi gjorde i form av materialval och hur vi skulle installera de olika anläggningarna.

Vad fick dig att söka tjänsten som tekniskt ansvarig hos oss?
Jag såg att ni hade en liknande annons ute förra sommaren, och då var jag helt ny på El av Sol så då tänkte jag att det här lät jättekul, men det kan jag ju inte söka nu. Sen när annonsen dök upp igen insåg jag att tjänsten omfattade precis det jag skulle vilja jobba med.

Hur ser du på din roll framåt här på Svensk Solenergi?
Jag vill jobba mycket med kunskapsförmedling och tydliggöra vad som gäller, vilka regler som finns och kanske komplettera med riktlinjer som saknas. Jag har tidigare jobbat mycket med att svara på frågor och hjälpa folk, och det är något jag tycker är kul. Det finns ett stort behov av kunskapsförmedling i branschen då det kommer in så mycket nytt folk hela tiden. Att sprida kunskap är superviktigt.

Har du något budskap till alla som är nya i branschen?
Läs SIS-handboken och SEK-handboken! Alla nya behöver kanske inte läsa dem från pärm till pärm, men de innehåller mycket lärorik information och även hänvisningar till regelverk. Även vi som jobbat i branschen ett tag behöver bläddra i handböckerna då och då. Det kan ge många aha-upplevelser och nya insikter. När jag började arbeta med solenergi 2017 var det svårt att hitta information om regelverk så det har hänt väldigt mycket på bara några år. Jag hoppas att alla företag ställer kunskapskrav och uppmanar sina medarbetare att läsa på.  Det borde ligga handböcker på bordet i fikarummet på varje kontor.

Vad ser du fram emot jobbmässigt och privat under sommaren?
Jag ser fram emot att komma in i jobbet snabbt och göra skillnad. Jag har redan börjat gräva i en mängd olika frågor. Bland annat försöker jag ta hjälp av installatörer och grossister att ta fram ett index över marknadens utveckling. Jag leder också vårt öppna forum Sol+nät med målet att få till smidigare anslutning av solcellsanläggningar till det svenska elnätet. Jag har sammanfattat ändringarna i ellagen som gäller från 1 juli och börjat sätta mig in i EU-kommissionens förslag till nya ekodesignkrav på växelriktare och solpaneler.

Jag älskar sommaren så privat ser jag fram emot att sola och bada mycket med min treåriga dotter. Sen ska jag också till Idre en vecka med familjen och njuta av friluftslivet. Jag hoppas på en lång sommar med mycket bra väder, för trots att jag trivs fantastiskt bra i solbranschen så gillar jag solen bäst på fritiden.

  • Inga träffar.