Sveriges Radios program Kaliber har i en granskning hittat ett fyrtiotal företag som sätter upp solceller utan behörighet.
Kaliber har gått igenom alla anmälningar till Elsäkerhetsverket sedan 2021 som rör solceller och hittat ett 40-tal företag som satt upp solceller utan att ha behörighet att utföra installationer. Personer som installerar solpaneler ska ingå i ett elinstallationsföretags egenkontrollprogram. Om arbetet utförs av underleverantörer måste dessa ha ett eget egenkontrollprogram och vara ett registrerat elinstallationsföretag.
– Dessvärre visar granskningen att det fortfarande finns företag som inte följer lagen, sådana företag har inget att göra i solcellsbranschen, säger Anna Werner, vd på Svensk Solenergi.
Svensk Solenergis medlemsföretag som installerar solceller är antingen själva registrerade hos Elsäkerhetsverket med rätt verksamhetstyp, eller så ingår personalen som utför installationerna i ett egenkontrollprogram hos ett registrerat företag. För att hålla hög kvalitet på solcellsinstallationer genomför Svensk Solenergi också personcertifieringar av montörer. Solcellsmontörerna genomför ett digitalt prov samt skickar in intyg på sin kompetens inom yrkets olika delar för att certifieras, certifieringen gäller i fem år.
Programmet handlar också om bränder i solcellsanläggningar. I inslaget konstateras att räddningstjänsten ryckt ut på bränder i småhus som tros ha startat i solcellsanläggningen 20 gånger mellan 2018 och 2022. Siffrorna är hämtade från en rapport utgiven av Elsäkerhetsverket i september 2024 och i inslaget intervjuas Mikael Carlsson på Elsäkerhetsverket om sifforna. Han säger till Kaliber: ”Det är väldigt få antal bränder, det måste vi ha med oss, men det kommer att öka. Men vi vill trycka ned det till ett absolut minimum och det är möjligt om man följer alla regler. Det är oerhört viktigt att solcellerna installeras korrekt”.
Elsäkerhetsverket antar i rapporten att antalet bränder kommer att öka i framtiden, i takt med att anläggningarna blir äldre. Samtidigt står det i rapporten att en studie från Fraunhofer ISE visar att händelser oftast inträffar under anläggningens första driftår.
– Väl utförda installationer har inte högre risk för brand än andra elinstallationer, jag kan bara hålla med Elsäkerhetsverket om hur viktigt det är att installationerna sker korrekt och att säkerheten måste gå först, säger Anna Werner.
Svensk Solenergi har riktlinjer om bland annat brandskydd vid installation av batterilager och om besiktning av solceller på tak. Vi har också mallar för kontroll för högre kvalitet på installationer och en checklista för fallskydd, för att öka säkerheten för montörer vid installation av solceller på tak.