Grönt avdrag 2021 – en översikt

Under år 2021 har småhusägarna investerat 2,5 miljarder kronor av egna medel i solceller, och för detta erhållit 400 miljoner i grönt avdrag. Därmed är solceller den del av det gröna avdraget som ger den största injektionen till samhällsekonomin, 2,9 miljarder kronor.

Sett till antal köpare är laddpunkter den stora succén och avdraget för laddpunkt utnyttjas främst i elbilstäta områden som Danderyd, Vellinge, Kungsbacka, Lomma och Täby.

I kartorna nedan kan du klicka mellan flikarna för att se hur stort avdrag som beviljats totalt och för de olika avdragskategorierna, för respektive län och kommun.

Solklar succé

För de tre teknikområdena laddstolpe, batteri och solceller tillsammans har nära 63 000 småhusägare beviljats sammanlagt 961 miljoner kronor i avdrag för grön teknik. Tusentals privatpersoner har beviljats grönt avdrag för mer än en av avdragskategorierna.

Det gröna avdraget har främst använts till laddpunkter, men även många solceller har installerats. Batterier är än så länge mindre populära bland småhusägarna.

Eftersom investeringarna som legat till grund för det gröna avdraget är på över 4 miljarder har småhusägarna själva injicerat över 3 miljarder i den svenska ekonomin.

Statistiken avslöjar också vad en installation kostar. Genomsnittligt investeringsbelopp brutto, dvs före avdraget, låg på 145 000 kronor för en installation av en solcellsanläggning, 61 000 kronor för installation av ett batteri och 22 000 kronor för installation av laddpunkt.

Laddstolpar

Nära 47 000 privatpersoner använde under 2021 det nya gröna avdraget för att installera laddstolpe hemma. Tillsammans beviljades de över 490 miljoner kronor och investerade över 520 miljoner kronor av egna medel. I hela 287 kommuner har avdraget beviljats för installation av laddstolpe.

Det genomsnittliga avdraget för laddstolpe var 10 000 kronor per köpare, medan den genomsnittliga egna insatsen var 11 000 kronor. Det betyder att laddstolparna inklusive installation snitt kostade 22 000 kronor.

Solceller

Inte ens hälften så många småhusägare, under 20 000, beviljades grönt avdrag för solceller och endast 1 600 personer beviljades avdrag för att installera batteri hemma.

Allt fler beviljade avdrag

För varje månad har allt större belopp beviljats småhusägarna. Den månad som mest grönt avdrag beviljades var december. Småhusägarna investerade då över 540 miljoner av egna medel tack vare nästan 180 miljoner kronor i grönt avdrag.

Nittiotvå kronor i grönt avdrag per invånare

Sammantaget har varje svensk i genomsnitt erhållit 92 kronor i grönt avdrag under 2021, varav 47 kronor för laddpunkt, 40 kronor för solceller och 5 kronor för lagring.

Län

Stockholms län flest avdrag och störst belopp

Folkrika Stockholm är det län där flest småhusägare använt avdraget och tillsammans erhållit det största beloppet. Dock har de inte beviljats det högsta snittbeloppet per köpare, utan det står Södermanland för (över 18 000 kronor per köpare). Södermanland toppar även listan med beviljat belopp per invånare för lagring (17 kronor per sörmlänning).

Flest använt avdraget för solceller i Västra Götaland

Västra Götaland som sedan tidigare leder solcellsligan både med högst installerad effekt solkraft och flest solcellsanläggningar i landet, är det län där flest småhusägare använt avdraget och tillsammans erhållit det största beloppet för installation av solceller. Dock har de inte beviljats det högsta snittbeloppet per köpare för solceller, utan det står Västerbotten för (nästan 25 000 kronor per köpare).

Hundrafemtioen kronor i grönt avdrag per hallänning

Snittavdraget varierar dock stort mellan länen. Hallänningarna toppar listan genom att ha erhållit 151 kronor i grönt avdrag i genomsnitt per person. De toppar även listorna för laddpunkter, med 78 kronor per invånare i grönt avdrag, och solceller med 67 kronor per invånare i grönt avdrag. Vad gäller lagring (batterier) är Södermanland i en klass för sig. Varje sörmlänning har i genomsnitt erhållit 17 kronor i grönt avdrag för installation av lagring. Det kan jämföras med Jönköping och Gotland på delad andraplats med 8 kronor vardera.


Kommuner

Tre kommuner utan grönt avdrag

I alla län har nu grönt avdrag beviljats för alla tre kategorier av installation. För kommunerna finns dock tre vita fläckar kvar där ingen beviljats grönt avdrag: Arvidsjaur i Norrbotten, samt Sorsele och Åsele i Västerbotten.

I ytterligare sex kommuner har inte grönt avdrag beviljats för solceller: Dorotea i Västerbotten och Arjeplog, Haparanda, Jokkmokk, Älvsbyn, Överkalix i Norrbotten. I totalt 87 kommuner har ingen beviljats avdrag för lagring.

Högst grönt avdrag per invånare i Gnesta kommun

Den kommun som erhållit överlägset högst grönt avdrag per invånare totalt 2021 är Gnesta (447 kronor per inåvånare), följt av Habo (258 kroner per invånare) och Trosa (243 kronor per invånare). Av de drygt 11 000 invånarna i Gnesta har 187 erhållit grönt avdrag så att Gnestaborna i genomsnitt erhållit med 243 kronor i grönt avdrag för installation av energilagring, 114 kronor för laddpunkter och 90 kronor för solceller.

Listor län och kommuner

Använd sökfunktionen i tabellerna för att lätt hitta din kommun eller ditt län.